Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In Parijs veroordeelde terrorist Abdeslam voor proces naar België

In Parijs veroordeelde terrorist Abdeslam voor proces naar België

PARIJS (ANP/AFP) - De in Frankrijk tot levenslang veroordeelde terrorist Salah Abdeslam wordt overgebracht naar België voor een nieuw proces. Hij werd eind juni al tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de bloedige aanslagen in en bij Parijs op 13 november 2015.

Abdeslam is voor zover bekend de enige dader van de aanslagen in Parijs die in leven is gebleven, vrijwel alle aanslagplegers bliezen zichzelf op. Bij de golf van jihadistische terreur in de Franse hoofdstad kwamen 130 mensen om het leven.

In België begint in oktober een proces over de terroristische aanslagen op 22 maart 2016. De 32-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst, die in Brussel opgroeide, is aangeklaagd in de zaak over de aanslagen die op verscheidene plaatsen in Brussel, inclusief de luchthaven en een metro, 32 mensen het leven kostten. Er vielen circa 340 gewonden.

Abdeslam behoort niet tot de plegers van die aanslagen die vier dagen na zijn arrestatie in Brussel plaatsvonden. Hij wordt wel beschuldigd van medeplichtigheid. Dat proces moet in oktober beginnen. Abdeslam is in België eerder al tot een lange celstraf veroordeeld wegens een vuurgevecht met de politie in Brussel op 15 maart 2016.

Meer uit Buitenland

Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

39 minuten geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

2 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

5 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

7 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

10 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

10 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

11 uur geleden