Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In Parijs veroordeelde terrorist Abdeslam voor proces naar België

In Parijs veroordeelde terrorist Abdeslam voor proces naar België

PARIJS (ANP/AFP) - De in Frankrijk tot levenslang veroordeelde terrorist Salah Abdeslam wordt overgebracht naar België voor een nieuw proces. Hij werd eind juni al tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de bloedige aanslagen in en bij Parijs op 13 november 2015.

Abdeslam is voor zover bekend de enige dader van de aanslagen in Parijs die in leven is gebleven, vrijwel alle aanslagplegers bliezen zichzelf op. Bij de golf van jihadistische terreur in de Franse hoofdstad kwamen 130 mensen om het leven.

In België begint in oktober een proces over de terroristische aanslagen op 22 maart 2016. De 32-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst, die in Brussel opgroeide, is aangeklaagd in de zaak over de aanslagen die op verscheidene plaatsen in Brussel, inclusief de luchthaven en een metro, 32 mensen het leven kostten. Er vielen circa 340 gewonden.

Abdeslam behoort niet tot de plegers van die aanslagen die vier dagen na zijn arrestatie in Brussel plaatsvonden. Hij wordt wel beschuldigd van medeplichtigheid. Dat proces moet in oktober beginnen. Abdeslam is in België eerder al tot een lange celstraf veroordeeld wegens een vuurgevecht met de politie in Brussel op 15 maart 2016.

Meer uit Buitenland

Jordanië meldt grootste hulpdropping boven Gaza tot nu toe

AMMAN (ANP/DPA/AFP/RTR) - Jordanië heeft naar eigen zeggen zijn grootste dropping van hulpgoederen in Gaza tot nu toe uitgevoerd. Daarbij is samengewerkt met de Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte, die ook vliegtuigen stuurden. De hulpgoederen werden met parachutes afgeworpen boven het noorden van Gaza.

1 uur geleden
Macron roept bondgenoten Oekraïne op geen 'lafaards' te zijn

PRAAG (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen om dat land onverschrokken te blijven steunen in de strijd tegen Rusland. "We naderen een moment waarop het voor Europa nodig zal zijn om geen lafaards te zijn", zei hij op bezoek in Praag. "De oorlog is teruggekeerd naar ons land."

2 uur geleden
Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

3 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

3 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

10 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

11 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

11 uur geleden