Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In meer ziekenhuizen kunnen mensen tot aan operatie water drinken

In meer ziekenhuizen kunnen mensen tot aan operatie water drinken

DEN HAAG (ANP) - Nog meer ziekenhuizen besluiten dat mensen tot vlak voor een operatie water mogen blijven drinken. Andere ziekenhuizen overwegen om de regels ook te veranderen, zoals het UMC Utrecht eerder heeft gedaan. Dat laten ze weten in een rondgang van het ANP.

In de richtlijnen staat nu dat mensen twee uur voor een operatie moeten stoppen met drinken. Maaginhoud kan tijdens de narcose in de longen terechtkomen, en dat kan gevaarlijk zijn. De regel geldt niet voor kinderen, zij voelen zich namelijk snel slecht als ze een tijdje geen vocht binnenkrijgen. Het UMC Utrecht veranderde die regels in 2019, naar eigen zeggen als eerste in Nederland. Vervolgens hield het academische hospitaal in de gaten hoe dat verliep. Onlangs concludeerde het ziekenhuis dat het veilig is om vlak voor de narcose nog water te drinken.

Het HagaZiekenhuis in Den Haag laat weten de regels stap voor stap te veranderen. "Voor veel patiënten die met spoed geopereerd moeten worden, geldt de wijziging al. Zij mogen heldere vloeistof drinken totdat ze richting de operatiekamer gaan. Dit geldt op termijn ook voor de meeste patiënten die komen voor een geplande operatie. We starten binnenkort met de dagbehandelingen. Daarna breiden we steeds verder uit." Medisch Centrum Leeuwarden laat weten: "We zijn ook bezig dit beleid in te voeren. Bij kinderen is dit al gebeurd."

Richtlijnen

Het Máxima MC in Veldhoven meldt: "Dit beleid wordt al een jaar toegepast bij de kinderen, het drinken van heldere dranken tot aan de operatie. De volgende stap is het doorvoeren naar de volwassenen. Daarvoor zullen we eerst het onderzoek van het UMCU tegen het licht moeten houden." Het Dijklander (Hoorn en Purmerend) "volgt met veel interesse de uitkomst van dit onderzoek. We bekijken momenteel hoe we dit beleid ook voor onze patiënten kunnen aanpassen".

De meeste ziekenhuizen willen wachten tot de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen de richtlijnen heeft veranderd. Dit zeggen de ziekenhuizen Isala (Zwolle en Meppel), Rivierenland (Tiel), Bernhoven (Uden), Catharina (Eindhoven), Alrijne (Leiderdorp), Tergooi (Hilversum), het Sint Jans Gasthuis (Weert), Gelderse Vallei (Ede), Antonius (Sneek), Elisabeth-TweeSteden (Tilburg), Ikazia (Rotterdam), OLVG (Amsterdam), St. Antonius (Nieuwegein), het Diakonessenhuis (Utrecht), het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) en de Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar en Den Helder). Het Erasmus MC in Rotterdam zegt dat er meer onderzoek nodig is om de landelijke richtlijn te kunnen veranderen, "waar we graag aan meewerken als we gevraagd worden".

Onderzoek bestuderen

Het VieCuri in Venlo zegt: "We willen het onderzoek eerst goed bestuderen en vervolgens een besluit nemen. Als beleid wijzigt, betekent dit ook heel wat voor onze communicatie aan patiënten. Dus als we al gaan wijzigen, willen we dat goed voorbereiden." Het BovenIJ in Amsterdam zegt dat de eigen vakspecialisten nog kijken naar het Utrechtse onderzoek. Het Martini Ziekenhuis in Groningen noemt het onderzoek een "interessante ontwikkeling", maar past het eigen "nuchterbeleid" vooralsnog niet aan.

De Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen meldde eerder dat meer onderzoek nodig is voor de richtlijn kan worden aangepast.

Meer uit Gezond

Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

11 minuten geleden
Ministerie Volksgezondheid en zorgpartijen sluiten nieuw akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.

9 uur geleden
Natuur- en gezondheidsschade door stikstof is 14 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.

11 uur geleden
Grote meerderheid voor medicijn tegen obesitas in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.

2 dagen geleden
RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in deel van het land

BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.

2 dagen geleden
Gezondheidsrisico's 87 zwemlocaties door slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.

2 dagen geleden
Studie over glyfosaat en kanker rammelt volgens experts Ctgb

EDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.

6 dagen geleden