
In meer ziekenhuizen kunnen mensen tot aan operatie water drinken
DEN HAAG (ANP) - Nog meer ziekenhuizen besluiten dat mensen tot vlak voor een operatie water mogen blijven drinken. Andere ziekenhuizen overwegen om de regels ook te veranderen, zoals het UMC Utrecht eerder heeft gedaan. Dat laten ze weten in een rondgang van het ANP.
In de richtlijnen staat nu dat mensen twee uur voor een operatie moeten stoppen met drinken. Maaginhoud kan tijdens de narcose in de longen terechtkomen, en dat kan gevaarlijk zijn. De regel geldt niet voor kinderen, zij voelen zich namelijk snel slecht als ze een tijdje geen vocht binnenkrijgen. Het UMC Utrecht veranderde die regels in 2019, naar eigen zeggen als eerste in Nederland. Vervolgens hield het academische hospitaal in de gaten hoe dat verliep. Onlangs concludeerde het ziekenhuis dat het veilig is om vlak voor de narcose nog water te drinken.
Het HagaZiekenhuis in Den Haag laat weten de regels stap voor stap te veranderen. "Voor veel patiënten die met spoed geopereerd moeten worden, geldt de wijziging al. Zij mogen heldere vloeistof drinken totdat ze richting de operatiekamer gaan. Dit geldt op termijn ook voor de meeste patiënten die komen voor een geplande operatie. We starten binnenkort met de dagbehandelingen. Daarna breiden we steeds verder uit." Medisch Centrum Leeuwarden laat weten: "We zijn ook bezig dit beleid in te voeren. Bij kinderen is dit al gebeurd."
Richtlijnen
Het Máxima MC in Veldhoven meldt: "Dit beleid wordt al een jaar toegepast bij de kinderen, het drinken van heldere dranken tot aan de operatie. De volgende stap is het doorvoeren naar de volwassenen. Daarvoor zullen we eerst het onderzoek van het UMCU tegen het licht moeten houden." Het Dijklander (Hoorn en Purmerend) "volgt met veel interesse de uitkomst van dit onderzoek. We bekijken momenteel hoe we dit beleid ook voor onze patiënten kunnen aanpassen".
De meeste ziekenhuizen willen wachten tot de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen de richtlijnen heeft veranderd. Dit zeggen de ziekenhuizen Isala (Zwolle en Meppel), Rivierenland (Tiel), Bernhoven (Uden), Catharina (Eindhoven), Alrijne (Leiderdorp), Tergooi (Hilversum), het Sint Jans Gasthuis (Weert), Gelderse Vallei (Ede), Antonius (Sneek), Elisabeth-TweeSteden (Tilburg), Ikazia (Rotterdam), OLVG (Amsterdam), St. Antonius (Nieuwegein), het Diakonessenhuis (Utrecht), het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) en de Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar en Den Helder). Het Erasmus MC in Rotterdam zegt dat er meer onderzoek nodig is om de landelijke richtlijn te kunnen veranderen, "waar we graag aan meewerken als we gevraagd worden".
Onderzoek bestuderen
Het VieCuri in Venlo zegt: "We willen het onderzoek eerst goed bestuderen en vervolgens een besluit nemen. Als beleid wijzigt, betekent dit ook heel wat voor onze communicatie aan patiënten. Dus als we al gaan wijzigen, willen we dat goed voorbereiden." Het BovenIJ in Amsterdam zegt dat de eigen vakspecialisten nog kijken naar het Utrechtse onderzoek. Het Martini Ziekenhuis in Groningen noemt het onderzoek een "interessante ontwikkeling", maar past het eigen "nuchterbeleid" vooralsnog niet aan.
De Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen meldde eerder dat meer onderzoek nodig is voor de richtlijn kan worden aangepast.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
2 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
5 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden