Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In meer regio's zijn misschien coronamaatregelen nodig

In meer regio's zijn misschien coronamaatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - In zes regio's gaat het coronavirus zo snel rond, dat het kabinet vrijdag vermoedelijk met maatregelen komt om de verspreiding tegen te gaan. Maar er zijn meer regio's waar de alarmbellen afgaan. Slechts in een paar delen van het land houdt het virus zich vooralsnog koest.

Het cijfer waar de overheid naar kijkt, is de zogenoemde signaalwaarde. Als het aantal besmettingen in een regio stijgt tot meer dan 7 op elke 100.000 inwoners, zijn er mogelijk plaatselijke maatregelen nodig. De zes regio's waar momenteel de meeste besmettingen worden vastgesteld, zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Daarin liggen de vier grote steden, Haarlem, Leiden en Gouda.

Amsterdam-Amstelland meldde donderdag een recordaantal van 298 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op 27,8 gevallen op elke 100.000 inwoners. Dat is dus bijna vier keer de signaalwaarde. De laatste keer dat Amsterdam en omgeving onder die grens bleven, was op 22 augustus, bijna een maand geleden.

Meer regio's

Rotterdam-Rijnmond zit de afgelopen dagen op ongeveer 20 besmettingen op 100.000 inwoners, en in Haaglanden zit dat aantal al een paar dagen tussen de 15 en 20. Beide regio's zijn sinds 1 september slechts drie dagen onder de signaalwaarde gebleven.

Andere regio's zitten mogelijk tegen noodmaatregelen aan. Zo kwam Gelderland-Zuid (Nijmegen en omstreken) in de afgelopen acht dagen vijf keer boven de signaalwaarde uit. Gooi en Vechtstreek, Flevoland en Zuid-Holland Zuid hebben al een paar dagen meer dan 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners.

De provincie Groningen schommelt rond de signaalwaarde. De stad Groningen met zijn studentenleven zit al dagen ruim boven de grens, maar in de Ommelanden valt het aantal besmettingen mee. In Drenthe is van het coronavirus voorlopig relatief weinig te merken. De provincie noteerde donderdag 15 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds eind april, maar dat komt neer op 3 besmettingen per 100.000 Drenten. Ook de provincies Friesland, Zeeland en Limburg en de regio's Twente en Noord-Holland Noord tellen vooralsnog vrij weinig besmettingen.

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geƫvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

2 uur geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

2 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geƫist.

2 uur geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

2 uur geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

2 uur geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

3 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

8 uur geleden