In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.
Het nu demissionaire kabinet-Rutte IV had een vrijwel gelijke man-vrouwverdeling: bij aantreden was 48 procent vrouw. In de bewindsliedenploeg van zijn derde kabinet was dat 42 procent.
Alleen de eerste twee kabinetten doen in dit opzicht onder voor de groep die binnenkort wordt beëdigd. In het eerste kabinet van Rutte was 19 procent vrouw en in het tweede 35 procent.
Crisisoverleg
Het duurde tot vrijdagmiddag voordat de definitieve samenstelling van de nieuwe kabinetsploeg bekend was. Tot op dat moment was er nog een crisisoverleg over de voordracht van PVV'er Marjolein Faber als minister van Asiel en Migratie. VVD-leider Dilan Yeşilgöz had hier moeite mee en noemde Faber "niet onomstreden". Maar na het beraad stemden zij en de andere partijleiders hier toch mee in.
Faber vervangt haar partijgenoot Gidi Markuszower. Hij is gisteren opzijgeschoven door zijn partijleider Geert Wilders nadat het Kamerlid niet door de AIVD-screening was gekomen. Faber is inmiddels ook doorgelicht en daar zijn geen problemen bij opgetreden.
Maandag en dinsdag zullen alle kandidaat-bewindspersonen langskomen op gesprek bij formateur Richard van Zwol.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om de verkoop van rookwaar en andere producten met nicotine aan mensen vanaf een specifieke generatie te verbieden. Europese regels verhinderen dat. Denemarken heeft dit onlangs geprobeerd, maar zonder succes, zei staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) in het debat over het burgerinitiatief Nicotinee. Het voorstel is dat wie na 1 januari 2012 is geboren, nooit rookwaar kan kopen. Het laat huidige rokers met rust, maar vanaf 2030 mogen nieuwe lichtingen jongvolwassenen geen tabakswaar meer kopen. Het idee is dat ze dan ook niet beginnen met roken.
1 dag geleden