Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In hoger beroep tien jaar cel voor voorbereiden aanslag op Wilders

In hoger beroep tien jaar cel voor voorbereiden aanslag op Wilders

ROTTERDAM (ANP) - De 28-jarige Pakistaan Junaid I. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel, wegens onder meer het voorbereiden van een terroristische aanslag op PVV-leider Geert Wilders.

I. werd in augustus 2018 aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag eerder had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag aankondigde op Wilders of de Tweede Kamer. De man was vanuit Frankrijk naar Nederland gereisd om de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te stoppen die Wilders had uitgeschreven. Volgens het hof had hij maar één missie en dat was het doden van Wilders, volgens hem de belediger van de profeet.

De rechtbank had I. eveneens tien jaar cel opgelegd. I. ging in hoger beroep. Hij was naar eigen zeggen niet serieus van plan geweest Wilders te doden, maar was slechts op zoek naar steun voor een demonstratie. Het hof gelooft die verklaring niet, ook al omdat I. in het Facebookfilmpje juist had gezegd dat demonstreren "geen nut had". In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie tien jaar cel geëist.

Drie beschuldigingen

I. stond terecht voor drie beschuldigingen: behalve het voorbereiden van de aanslag op Wilders ook voor het bedreigen van de PVV-voorman en opruiing. Het hof heeft de hele aanklacht bewezen verklaard.

Het hof meent dat de een aanslag op Wilders niet alleen een aanslag op hem zou zijn geweest, maar ook op de Nederlandse rechtsstaat, met "ernstige ontwrichting van de maatschappij en het politieke landschap" als gevolg. In het arrest benadrukt het hof dat de bedreigingen voor Wilders "zeer beangstigend" moeten zijn geweest.

Gevaar voor herhaling

Onder meer uit onderzoek door gedragskundigen is gebleken dat het gevaar voor herhaling als hoog moet worden ingeschat. I. heeft een hang naar gewelddadig extremisme.

De zaak is behandeld door het Haagse gerechtshof, dat voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde zittingszaal van het gerechtsgebouw in Rotterdam.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

2 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

5 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

9 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

9 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

10 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

18 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

18 uur geleden