Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In hoger beroep ook 18 jaar cel opgelegd in zaak 'tbs-moord'

In hoger beroep ook 18 jaar cel opgelegd in zaak 'tbs-moord'

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag de 37-jarige Michael B. veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van een 72-jarige ex-tbs'er in Lelystad. De zaak staat bekend als tbs-moord. De straf in hoger beroep is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Lelystad.

Het slachtoffer werd op 20 april 2019 in zijn woning gedrogeerd, geslagen en gewurgd. Hij lag meerdere dagen dood in zijn appartement in wooncomplex Het Rode Klif in Lelystad voordat hij werd gevonden. Samen met een mededader zou B. het slachtoffer zo'n 8000 euro afhandig hebben gemaakt door hem bedragen te laten overmaken en zijn pincode af te kijken. Nadat het slachtoffer was gedood, gingen B. en zijn mededader ervandoor met onder meer een laptop, sieraden en bankpassen.

Het hof beschouwt dit als gekwalificeerde doodslag. De mannen hadden vooraf geen vooropgezet plan om de oudere, kwetsbare man te doden, maar wilden ermee de diefstal verhullen. Ze hadden de man gedrogeerd en als de man wakker zou worden zou hij erachter komen dat ze zijn bankrekening hadden geplunderd. "Verdachte is gewetenloos geweest in zijn handelen door uit winstbejag het slachtoffer om te brengen", stelt het hof.

De drie mannen kenden elkaar uit de tbs-instelling Oostvaarderskliniek in Almere. Het slachtoffer had een verleden als zedendelinquent, maar deed destijds vrijwilligerswerk in de tbs-kliniek. De mededader Jan van K. kreeg van de rechtbank ook achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging, hij heeft zijn hoger beroep later ingetrokken.

Meer uit Binnenland

Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariƫr.

2 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

4 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

7 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

7 uur geleden
Tweede en laatste weekend zonder treinen van en naar Rotterdam CS

ROTTERDAM (ANP) - Voor het tweede weekend op rij kunnen mensen die naar Rotterdam Centraal willen reizen dat niet per trein doen. Het treinverkeer van en naar het station ligt stil door werkzaamheden van ProRail. De stremming vormt het sluitstuk van werkzaamheden rond Rotterdam Centraal van ProRail die op 23 oktober zijn begonnen.

8 uur geleden
Houten trekt plan opvang asielzoekers in om 'zorgen en vragen'

HOUTEN (ANP) - De Utrechtse gemeente Houten ziet af van het plan om 175 asielzoekers op te vangen op een nieuwe locatie aan de rand van de plaats. Op dezelfde locatie wilde de gemeente ook 150 woningzoekenden, onder wie jongeren en statushouders, en drie maatschappelijke organisaties huisvesten. Het project was een maand geleden aangekondigd.

9 uur geleden
Politie: uitspraak over schieten op tractor is pittig

UTRECHT (ANP) - De politie noemt de straf voor de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest in Heerenveen op de jonge tractorbestuurder Jouke schoot, een pittige uitspraak van de rechtbank. De agent werd veroordeeld tot tachtig uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

9 uur geleden