Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In hoger beroep 8 jaar geëist tegen ibogaïnegenezeres

In hoger beroep 8 jaar geëist tegen ibogaïnegenezeres

ARNHEM (ANP) - In hoger beroep is een celstraf van acht jaar geëist tegen de 61-jarige natuurgenezeres Sara G. uit Kockengen. Ze wordt onder meer verdacht van doodslag en het in hulpeloze toestand brengen en achterlaten van een 48-jarige vrouw uit Zweden.

De drugsverslaafde vrouw kreeg in 2017 tijdens een behandeling de hallucinerende stof ibogaïne toegediend en overleed kort daarna. G. belde 112 toen ze zag dat het niet goed ging met de Zweedse vrouw, maar vertelde de hulpdiensten niet dat het slachtoffer de omstreden stof toegediend had gekregen. G. vertrok daarop naar Duitsland.

G. werd vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en ging in hoger beroep.

Gebedsgenezeres G. is eerder al veroordeeld voor het toebrengen van gezondheidsschade aan cliënten. Ze liet sinds 1999 honderden verslaafden afkickpogingen doen met ibogaïne. In die periode overleden twee mensen en twee raakten zwaargewond. Een patiënt kreeg een hartstilstand en raakte daardoor blijvend gehandicapt. Iemand anders liep in verwarde toestand de snelweg op en werd doodgereden.

Het omstreden middel ibogaïne zou ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar drugs verminderen. Het wordt gewonnen uit de bast van de wortel van een Afrikaanse plant, Tabernanthe iboga.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden