Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In eerste 100 dagen van president Biden 100 miljoen coronaprikken

In eerste 100 dagen van president Biden 100 miljoen coronaprikken

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - Aankomend president Joe Biden wil dat er in de Verenigde Staten 100 miljoen keer wordt gevaccineerd tegen corona in de eerste honderd dagen dat hij regeert. Biden hoopt verder dat in die eerste periode alle kinderen weer terug naar school kunnen. Hij noemt dat een nationale prioriteit.

De nieuwe president zegt verder dat hij niet kan beloven dat zijn eerste honderd dagen een einde maken aan corona. Maar hij is er wel van overtuigd dat in die periode het verloop van de ziekte kan worden veranderd. Biden wil dan ook meteen het dragen van een mondkapje verplichten in openbare gebouwen van de nationale overheid en in vliegtuigen, treinen en bussen, melden Amerikaanse media.

Biden neemt op 20 januari het stokje over van Trump. Die wil dat Amerikaanse burgers voorrang krijgen bij Amerikaanse vaccins, en heeft daartoe dinsdag een besluit ondertekend. Maar volgens waarnemers is het onduidelijk hoe dit decreet zou moeten worden gehandhaafd, omdat vaccinproducenten al overeenkomsten met andere landen hebben gesloten. Mogelijk maakt Trump zich zorgen over mogelijke tekorten, gezien zijn plannen om nog dit jaar 20 miljoen Amerikanen in te enten.

Zwaarst getroffen land

De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen land ter wereld met veruit de meeste coronadoden (bijna 300.000) en geïnfecteerden (ruim 15,4 miljoen). Biden verwijt Trump een volstrekt falen bij de aanpak van het virus. De president weerspreekt dat en wijst op de snelle ontwikkeling van vaccins.

Op het moment dat Biden zijn coronaplannen ontvouwde, hield het Witte Huis een zogenoemde vaccin-top rond corona. Maar medicijnfabrikanten hadden al laten weten niet te zullen deelnemen.

Meer uit Buitenland

Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

1 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

1 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

5 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

5 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

6 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

7 uur geleden