Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In de dagen voor kerst werd meer gepind

In de dagen voor kerst werd meer gepind

AMSTERDAM (ANP) - In de dagen voor kerst werd meer gepind in vergelijking met een jaar eerder. Volgens de Betaalvereniging Nederland lag het aantal transacties in de laatste vier dagen voor kerst 10 procent hoger dan een jaar eerder. Daarbij is de situatie wat betreft coronamaatregelen gelijk aan die van 2020 toen er ook een lockdown gold. Mensen kochten vooral meer eten, drinken en andere zogeheten genotsmiddelen.

Het aantal betalingen de voorbije dagen lag ook 10 procent hoger dan tijdens een gemiddelde week in november, toen er geen sprake was van een lockdown. De omzet die met de pinbetalingen was gemoeid steeg met 30 procent, meldt de Betaalvereniging op basis van metingen van transactieverwerker Worldline.

De laatste dag voor kerst ging het om 17,1 miljoen pinbetalingen, goed voor een totaalbedrag van 504 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 15 procent in vergelijking met vorig jaar. Rond het middaguur werden 690 pinbetalingen per seconde gemeten. In de laatste volledige week voor kerst ging het om dik 99 miljoen betalingen via pin, goed voor een omzet van bijna 2,7 miljard euro.

Lockdown

In vergelijking met de laatste kerst voor de crisis twee jaar terug lag het aantal pinbetalingen 5 procent lager en werd een kwart minder uitgegeven. Sinds 2019 is het aantal contante betalingen met bijna een derde gedaald. Via iDEAL werd daarentegen vaker afgerekend. Hier ging het om een plus van het aantal betalingen met 55 procent en een omzet die dagelijks tot 80 procent hoger lag.

Het aantal iDEAL betalingen in de week voor kerst kwam uit op 28,7 miljoen, goed voor 2,7 miljard euro aan omzet. In een 'normale' week, zonder lockdown' betreft ruim de helft van de iDEAL-betalingen mobiele betaalverzoeken zoals tikkies en het betalen van gewone rekeningen en zaken als verkeersboetes.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

7 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreƫerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californiƫ.

8 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

9 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

10 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

11 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

11 uur geleden