Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In augustus opnieuw sprake van oversterfte

In augustus opnieuw sprake van oversterfte

DEN HAAG (ANP) - Het aantal sterfgevallen lag ook vorige maand hoger dan verwacht. Net als in mei, juni en juli was er sprake van oversterfte, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oversterfte werd vooral veroorzaakt doordat meer verpleeghuisbewoners en 80-plussers overleden dan verwacht.

Dat hebben de onderzoekers berekend door te kijken naar de sterftecijfers over 2015 tot en met 2019, dus nog voor de coronapandemie, en het aantal sterfgevallen in de afgelopen maand. In de kalenderweken in augustus (week 31 t/m 35) overleden in totaal zo'n 15.000 mensen. De oversterfte kwam uit op ruim 1300 mensen en was daarmee lager dan in juli.

Eerder deze week bleek dat wetenschappers van onderzoeksinstituut Nivel een door de Tweede Kamer geëist onderzoek naar de oversterfte in Nederland niet kunnen uitvoeren. Ze krijgen gegevens over bijvoorbeeld coronabesmettingen en vaccinaties niet van het RIVM en de GGD. Robert Verheij, hoogleraar aan de Tilburg University en onderzoeker bij onderzoeksinstituut Nivel, zegt dat hierdoor "een deel van de puzzel niet gelegd kan worden".

Het CBS kwam eerder tot de conclusie dat de oversterfte voor een deel komt door de coronapandemie, maar dat het virus niet alles kan verklaren. Volgens Verheij is het maar de vraag of zo'n sluitende verklaring er ooit zal komen, omdat veel factoren een rol kunnen spelen in de sterftecijfers.

Meer uit Binnenland

Bussen in Almere en provincie Utrecht gaan weer rijden

DEVENTER (ANP) - De bussen van vervoerder Keolis Nederland gaan weer rijden. Het bedrijf werd vrijdagochtend getroffen door de wereldwijde computerstoring, waardoor het busvervoer in Almere en omgeving en in grote delen van de provincie Utrecht stil kwam te liggen.

31 minuten geleden
Eritreeërs veroordeeld tot 4 tot 12 maanden cel voor rellen

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs is vrijdag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 12 maanden, waarvan 2 tot 4 maanden voorwaardelijk, voor het relschoppen rond zalencentrum Opera aan de Fruitweg in Den Haag in februari van dit jaar. Daarbij raakten tientallen agenten gewond en werd voor ruim 700.000 euro schade aangericht.

36 minuten geleden
Festivals ondervinden geen problemen met tickets door storing

DEN HAAG (ANP) - De grote festivals die vrijdag plaatsvinden ondervinden geen problemen als gevolg van de wereldwijde computerstoring. Dat melden woordvoerders van Zwarte Cross en De Parade. Op een aantal vliegvelden leidde het scannen van tickets vrijdag tot problemen. Maar dit is niet het geval in Lichtenvoorde en Den Haag, waar Zwarte Cross en De Parade plaatsvinden.

38 minuten geleden
Door storing gedupeerde reizigers staan met lege handen

ARNHEM (ANP) - Reizigers die door de wereldwijde computerstoring worden gedupeerd, hoeven niet te rekenen op compensatie. Ze kunnen hooguit extra gemaakte kosten terugkrijgen, zegt EU Claim, een organisatie die gespecialiseerd is in het terugvragen van geld bij luchtvaartmaatschappijen.

51 minuten geleden
Drie jaar cel en tbs voor oppas uit Schagen voor kindermisbruik

HAARLEM (ANP) - Julian F. (25) uit de gemeente Schagen is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging voor kindermisbruik in een oppasgezin in de gemeente Hollands Kroon. De rechtbank in Haarlem acht F. daarnaast schuldig aan het maken van kinderporno en seks met dieren.

1 uur geleden
Vertraging op Eindhoven Airport loopt op door storing

EINDHOVEN (ANP) - De drukte en vertraging op Eindhoven Airport als gevolg van de wereldwijde computerstoring lopen op. In de vertrekhal van het vliegveld staan volgens een woordvoerster lange rijen en veel inkomende en uitgaande vluchten hebben ruim een uur vertraging. "De situatie is onder controle, maar nog niet opgelost", klinkt het.

1 uur geleden
UWV start systemen stapsgewijs op, inloggen nog niet mogelijk

AMSTERDAM (ANP) - De computersystemen van het UWV, dat vrijdag werd getroffen door de wereldwijde ICT-storing, worden stap voor stap weer opgestart. De website van de uitkeringsinstantie werkt op sommige plekken weer, maar is nog steeds "moeilijk bereikbaar", laat een woordvoerder weten. Ook kunnen cliënten nog altijd niet inloggen, waardoor ze niet bij hun eigen gegevens kunnen of wijzigingen kunnen doorgeven.

1 uur geleden