Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In 2030 moet 30 procent van medewerkers Defensie vrouw zijn

In 2030 moet 30 procent van medewerkers Defensie vrouw zijn

DEN HAAG (ANP) - In 2030 moet 30 procent van alle werknemers van Defensie een vrouw zijn. Daar gaat het ministerie naar streven, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer. Hij spreekt van "ambitieuze doelstellingen" om een "inhaalslag" te maken.

Defensie probeert al jaren het aandeel vrouwen te laten groeien, maar slaagt daar maar zeer beperkt in. Het ministerie kampt met een fiks personeelstekort. Op dit moment is 16 procent van het totale personeelsbestand vrouw. Bij de militairen is 11 procent vrouw, bij het burgerpersoneel ligt het cijfer met 26 procent veel hoger.

Om het streefcijfer te halen, kan in het vervolg bij gelijke geschiktheid de voorkeur worden gegeven aan een vrouw. Binnen het departement zullen profielen en eisen tegen het licht worden gehouden "om te zien of ze nog wel passen bij de capaciteiten die we nu nodig hebben".

Verschillende onderdelen

Volgens de staatssecretaris zal het streefcijfer niet bij alle onderdelen van de krijgsmacht worden gehaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om gevechtseenheden bij de Landmacht, het Korps Mariniers en technici. "Hier hebben deze ontwikkelingen meer tijd nodig", aldus Van der Maat.

De maatregelen om meer vrouwen aan te trekken roepen "verschillende sentimenten" op in de organisatie, schrijft hij. De zorg bestaat dat de eisen worden verlaagd. Van der Maat: "We benadrukken daarom dat we niet inleveren op kwaliteit maar juist verbreden, versnellen en differentiëren waar dat nodig is."

Vorig jaar november kondigde toenmalig minister Henk Kamp al aan dat er streefcijfers zouden komen om het aandeel vrouwen te vergroten. Het ministerie heeft eerder ook nagedacht over een vrouwenquotum. Kamp zei dat het niet goed is om de helft van het arbeidspotentieel niet te gebruiken.

Meer uit Binnenland

Amsterdam neemt afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt woensdag en donderdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Een deel van het afscheid is openbaar. Otten was eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso en ook van de Bananenbar, de Hospitalbar, Sexy Loo, het Erotisch Museum en de Sex Palace Peepshow in de hoofdstad.

9 minuten geleden
Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

VANDENBERG (ANP) - De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

3 uur geleden
Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

HILVERSUM (ANP) - Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1. Ministerskandidaten zullen zich verplicht moeten verantwoorden tijdens een hoorzitting voordat ze worden geïnstalleerd. Dat gebeurt dit keer voor het eerst, zo had de Kamer vorig jaar bepaald.

3 uur geleden
Aanhoudingen bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdagavond meerdere mensen aangehouden bij een betoging in Den Haag. Honderden pro-Palestijnse demonstranten hadden zich verzameld bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. De burgemeester heeft de demonstratie inmiddels beëindigd, aldus een woordvoerder van de politie.

6 uur geleden
Fiscus vijf jaar onder toezicht van Autoriteit Persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst komt vijf jaar onder toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te staan, meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) aan de Tweede Kamer. De fiscus komt onder een vergrootglas te liggen om "tot een duurzame verbetering van de bescherming van persoonsgegevens van burgers en bedrijven te komen".

8 uur geleden
Den Haag: maatregelen om onrust tijdens EK te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het komende EK voetbal zijn er extra veiligheidsmaatregelen in Den Haag. Zo komt er extra cameratoezicht en worden verkeersregelaars ingezet. De gemeente wil daarmee voorkomen dat er ongeregeldheden uitbreken.

9 uur geleden
Hongarije ziet liever Roemeen dan Rutte als NAVO-topman

BOEDAPEST (ANP) - Hongarije ziet liever de Roemeense president dan Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. De Hongaarse regering steunt ook daarom de kandidatuur van Rutte voor het NAVO-leiderschap niet, benadrukt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.

9 uur geleden