Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In 2025 komen meer nieuwe asielzoekers dan eerder was geraamd

In 2025 komen meer nieuwe asielzoekers dan eerder was geraamd

DEN HAAG (ANP) - Nog niet dit jaar maar wel in 2025 dienen naar verwachting veel meer mensen een asielverzoek in dan eerder gedacht. De raming is dat er op 1 januari 2026 mogelijk 133.500 opvangplekken nodig zijn, staat in de meerjarige prognose die demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor dit jaar is de schatting dat er 97.500 opvangplekken voor asielzoekers moeten worden gerealiseerd.

De zogeheten spreidingswet, die ertoe moet leiden dat de opvang van asielzoekers beter is verdeeld over de gemeenten, gaat de komende twee jaar uit van een schatting van 96.000 plekken. Dat is dus veel minder dan waarvan de nieuwe prognose uitgaat. Van der Burg laat het aantal dat is genoemd in de spreidingswet vooralsnog leidend zijn voor de gemeenten die plannen moeten maken de komende maanden.

De wet is zeer gewenst door veel gemeenten en organisaties maar ook omstreden. De kritiek is dat gemeenten straks gedwongen kunnen worden om opvangplekken te regelen. Ongeveer de helft van de gemeenten weigert dat nu nog steeds.

Meer uit Binnenland

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

DE BILT (ANP) - In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

23 minuten geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

1 uur geleden
Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

AMSTERDAM (ANP) - De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

2 uur geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiƫnten.

3 uur geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

9 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

14 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

16 uur geleden