
In 2020 minder deelname aan onderzoek baarmoederhalskanker
BILTHOVEN (ANP) - Iets minder dan de helft van de mensen die vorig jaar werden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker nam eraan deel. Dat percentage ligt lager dan in de drie voorgaande jaren, toen gemiddeld 57 procent van de mensen inging op de uitnodiging, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tussen 16 maart en 1 juli van 2020 lag het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker stil vanwege de coronapandemie. Daardoor kregen ongeveer 200.000 mensen minder dan gewoonlijk een uitnodiging. Jaarlijks worden 800.000 mensen tussen de 30 en de 60 uitgenodigd om bij de huisarts een uitstrijkje te laten maken. Van de 600.000 mensen die in 2020 wel een uitnodiging kregen, reageerde dus ongeveer de helft.
Van de deelnemers koos een ongeveer twee keer zo hoog percentage als afgelopen jaren voor een zelftest. Sommige mensen die eerder niet reageerden, hebben inmiddels alsnog meegedaan aan het onderzoek, aldus het RIVM. Mensen die helemaal niet ingingen op de uitnodiging, bijvoorbeeld omdat ze niet naar de huisarts wilden gaan tijdens de pandemie, krijgen een brief om te laten weten dat ze alsnog mee kunnen doen.
Afgelopen jaren
In totaal werden vorig jaar 296.487 mensen onderzocht in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Bij 9,5 procent van de deelnemers werd het humaan papillomavirus (hpv) gevonden, vooral in de leeftijdsgroep van 30 tot 35 jaar. Dat percentage is vergelijkbaar met afgelopen jaren. Hpv wordt overgedragen door seksueel contact en kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken.
3413 deelnemers bleken een voorstadium van de ziekte te hebben. Ook dat cijfer is vergelijkbaar met voorgaande jaren, meldt het RIVM. Ieder jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland baarmoederhalskanker en overlijden er ongeveer 200 personen aan de ziekte.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers met eigen vermogen of een inkomen moeten gaan meebetalen aan hun zorgkosten. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat dit een van de versoberingen van de asielzoekersopvang is.
11 minuten geledenSCHIJNDEL (ANP) - Met het openen van de festivalpoorten heeft Paaspop in het Brabantse Schijndel vrijdag ook meteen het festivalseizoen geopend. Het driedaagse Paaspop is traditiegetrouw het eerste Nederlandse buitenfestival van het jaar.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat Nederland een eigen AI-faciliteit krijgt, waar bedrijven en onderzoeksinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. Maar daar is momenteel geen geld voor op de betrokken ministeries. Dat melden de ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) en Eppo Bruins (Wetenschap, NSC) en staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering, PVV) in een Kamerbrief.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 39-jarige man die betrokken zou zijn bij de criminele organisatie achter de moord op Peter R. de Vries, moet drie maanden langer in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bevolen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie verwacht dat het aantal statushouders dat in een asielzoekerscentrum wacht op een huis dit jaar oploopt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de PVV-minister dat het eind vorig jaar om 12.000 mensen ging en dat dit aantal nog oploopt.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het voorarrest van de voormalig advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag verlengd. De raadkamer van de rechtbank Amsterdam besloot vrijdag dat Vito Shukrula nog zestig dagen in hechtenis moet blijven.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bezuinigt de komende jaren tientallen miljoenen op het mbo, hbo en wo. Met dat geld moeten onder meer ICT-problemen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en een tegenvaller in het aantal leerlingen worden gedekt.
4 uur geleden