
Importprijzen stegen harder dan uitvoerprijzen
DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor de invoer van goederen en diensten zijn vorig jaar harder gestegen dan de prijzen van de export ervan. De verslechtering van deze zogenoemde ruilvoet was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste in elf jaar tijd. Het verschil drukte het handelssaldo vorig jaar met 2,1 miljard euro.
Als de invoerprijzen sterker stijgen dan de uitvoerprijzen dan houdt Nederland relatief minder over aan de internationale handel. Dat kwam vorig jaar vooral door de gestegen olie- en gasprijzen. Nederland importeert veel meer delfstoffen dan dat het uitvoert. Daarom had de prijsstijging een "groot negatief effect", aldus het statistiekbureau
Naast olie en gas zorgde ook de prijsstijging voor metaal voor een verslechtering. De prijsontwikkeling van chemische producten en aardolieproducten dempte dit effect enigszins.
Cijfers
Evengoed sloeg de balans wat betreft het handelssaldo positief uit. Dat nam vorig jaar toe tot 94,8 miljard euro van 83,3 miljard euro een jaar eerder. De stijging kwam vooral door hogere handelsvolumes. Bij de export was hier sprake van een groei met 6,6 procent. Bij de import ging het om een plus met 5,1 procent.
De waarde van de export in Nederland ligt al jaren "beduidend hoger" dan die van de import. Een verslechtering van de ruilvoet betekent volgens het statistiekbureau daarmee niet per se dat het handelssaldo daalt.
Meer uit Financieel
HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem doet geen uitspraak in een kort geding dat was aangespannen om de krimp van Schiphol te voorkomen. De zaak draaide om het zogeheten Luchthavenverkeersbesluit van Schiphol, dat het kabinet wil aanpassen om het maximale aantal vluchten bij te stellen. Volgens de civiele rechter is het aan de bestuursrechter om zich over de kwestie te buigen.
4 minuten geledenARLINGTON (ANP) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het verlies in het eerste kwartaal van dit jaar duidelijk verminderd en ook een hogere omzet behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van fors toegenomen leveringen van verkeersvliegtuigen, nadat productieprocessen eerder nog werden gehinderd door strengere kwaliteitseisen en verscherpt toezicht na een reeks technische problemen met Boeing-vliegtuigen.
25 minuten geledenVELDHOVEN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van ASML heeft ingestemd met hogere maximumbeloningen die topbestuurders van de chipmachinemaker kunnen ontvangen. Enkele beleggers en de ondernemingsraad (or) hadden bedenkingen bij het nieuwe beloningsbeleid. Desondanks stemde ruim 91 procent van de aandeelhouders ermee in op de jaarvergadering.
52 minuten geledenHAMBURG (ANP/RTR) - Klanten van de Duitse containerrederij Hapag-Lloyd hebben ongeveer 30 procent van hun zendingen van China naar de Verenigde Staten geannuleerd. Dat deden ze uit vrees voor de gevolgen van de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld, zegt een woordvoerder.
54 minuten geledenDIEMEN (ANP) - Randstad ziet nog steeds geen grote verschuiving in de arbeidsmarkt, nadat de Belastingdienst op 1 januari is begonnen met het volledig handhaven van de regels tegen schijnzelfstandigheid. Topman Jeroen Tiel van de Nederlandse tak van Randstad verwacht dat het aantal zzp'ers in deze constructie daalt, maar het uitzendconcern ziet nog niet dat zzp'ers massaal stoppen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De boetes van honderden miljoenen die Brussel heeft opgelegd aan Meta en Apple sturen een "sterke en duidelijke boodschap" aan techbedrijven in de Europese Unie, vindt vicevoorzitter van de Europese Commissie Teresa Ribera. De techbedrijven hebben de boetes gekregen vanwege het overtreden van de nieuwe wet digitale markten, die rechten en mogelijkheden voor digitale consumenten en producenten moet beschermen.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China houdt de deur "wijd open" voor onderhandelingen met de Verenigde Staten over de importheffingen die de landen aan elkaar hebben opgelegd. Dit heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.
2 uur geleden