Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Impasse rondom toelating niet-ingeënte spelers op Australian Open

Impasse rondom toelating niet-ingeënte spelers op Australian Open

SYDNEY (ANP/RTR) - Eerst mochten niet-gevaccineerde tennissers het land niet in om aan de Australian Open deel te nemen. Toen toch wel, nota bene bij monde van premier Scott Morrison van Australië. Maar wellicht nu toch weer niet, als het aan de premier van deelstaat Victoria ligt waar het grandslamtoernooi wordt gespeeld.

Woensdag had premier Scott Morrison nog verklaard dat niet-gevaccineerde tennissers alsnog Australië binnen mogen komen om in januari deel te nemen aan de Australian Open, mits ze een quarantaine van twee weken ondergaan. Daarmee weersprak Morrison zijn immigratieminister Alex Hawke, die vorige week nog had gezegd dat tennissers net als andere atleten volledig gevaccineerd moeten zijn om het land binnen te komen.

"Een speciale uitzondering kan geoorloofd zijn om een economische reden", zei Morrison echter. 'Wij willen vooraanstaande evenementen in dit land, veel banen hangen daarvan af. We willen de wereld laten zien dat Australië open is."

Onduidelijke vaccinatiestatus

De verklaring van de premier leek goed nieuws voor de organisatie van de Australian Open, Tennis Australia, die graag wil dat de nummer één van de wereld Novak Djokovic aan het toernooi in Melbourne deelneemt. Van Djokovic, en enkele andere topspelers, is de vaccinatiestatus onduidelijk. Momenteel is ongeveer 70 procent van de spelers uit de top 100, zowel bij de vrouwen als mannen, volledig gevaccineerd.

Premier Daniel Andrews van de staat Victoria, waar het toernooi wordt gehouden, is echter fel gekant tegen het toelaten van niet-gevaccineerde mensen. Dinsdag zei hij weliswaar dat zijn staat "het risico zou beheersen" als de federale regering zou besluiten dit toe te staan. Maar toen dit besluit ook daadwerkelijk werd genomen, krabbelde Andrews terug. "Mijn regering zal voor geen enkele niet-gevaccineerde speler een uitzondering maken," zei Andrews woensdag. "Ik kan niet van het publiek en de toernooimedewerkers eisen dat ze zich laten vaccineren als de spelers niet zijn ingeënt."

Grandslamtitel

Djokovic zei vorige week nog dat hij mogelijk niet zal spelen op het toernooi zolang de regels zijn "zoals ze zijn". Nu onduidelijk is wat de regels omtrent niet-gevaccineerde spelers zijn, is Djokovics deelname op z'n minst onzeker.

Er is Djokovic veel aan gelegen om aan de Australian Open deel te nemen, want hij zou er zijn 21ste grandslamtitel in het enkelspel kunnen winnen. Daarmee zou hij Roger Federer en Rafael Nadal - elk goed voor twintig titels - achter zich laten.

Meer uit Sport

Audi bouwt Formule 1-fabriek voor 300 werknemers

NEUBURG (ANP) - Audi maakt werk van zijn intrede in de Formule 1 in 2026. De Duitse autofabrikant bouwt in Neuburg aan een complex van 3000 vierkante meter waar de motor voor de Formule 1-wagens zullen worden getest en ontwikkeld. Er werken momenteel al meer dan tweehonderd mensen aan het Formule 1-project van Audi, medio 2023 zullen dat er driehonderd zijn.

3 uur geleden
Miljoenen euro's extra voor bestrijden doping in wielrennen

AIGLE (ANP) - Er komen miljoenen euro's extra bij om doping in het wielrennen te bestrijden. De internationale wielrenunie UCI kondigde een verhoging van het budget aan met 35 procent. In 2023 komt er 1,5 miljoen euro bij, het jaar erna 2,4 miljoen euro. Aan het einde van 2024 zal het jaarlijkse antidopingbudget 10 miljoen euro bedragen.

4 uur geleden
Grote Prijs van China in de Formule 1 gaat ook in 2023 niet door

LONDEN (ANP) - De Grote Prijs van China in de Formule 1 gaat ook in 2023 niet door. De race op het Shanghai International Circuit is geschrapt vanwege de aanhoudende moeilijkheden door de coronapandemie, meldt de Formule 1. De race stond gepland voor 16 april, maar wordt voor het vierde jaar op rij niet gehouden.

7 uur geleden
Zwemster Schouten verbetert eigen Nederlands record op schoolslag

ROTTERDAM (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft in Rotterdam bij de kwalificatiewedstrijden voor de WK langebaan haar eigen Nederlands record op de 200 meter schoolslag verbeterd. De 21-jarige Zuid-Hollandse zwom in de series een tijd van 2.23,93 minuten. Daarmee dook ze ruim onder haar oude toptijd van 2.26,13 die ze in februari van dit jaar in Amsterdam had gezwommen.

8 uur geleden
Gewichthefbond moet Kuworge alsnog inschrijven voor WK

ASSEN (ANP) - De Nederlandse gewichthefbond NGB moet Enzo Kuworge alsnog inschrijven voor de WK gewichtheffen van volgende week in Bogotá. Kuworge won het kort geding dat hij had aangespannen tegen de bond, waarin hij eiste dat hij alsnog zou kunnen meedoen aan het wereldtiteltoernooi.

1 dag geleden
IndyCar-kampioen Palou nieuwe reservecoureur F1-team McLaren

SURREY (ANP) - Alex Palou is de nieuwe reserverijder van het Formule 1-team van McLaren. De 25-jarige Spanjaard gaat die rol combineren met zijn optreden in de Amerikaanse IndyCar Series. Daar werd hij vorig jaar kampioen.

1 dag geleden
Wereldrecordhouder Kipchoge debuteert in 2023 bij Boston Marathon

BOSTON (ANP) - Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge maakt volgend jaar zijn debuut bij de Boston Marathon. Dat maakte zijn management donderdag bekend.

1 dag geleden