Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Impact coronacrisis op CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar

Impact coronacrisis op CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar

DEN HAAG (ANP) - De impact van de coronacrisis op de CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) viel de uitstoot door economische activiteiten in het derde kwartaal 4,5 procent lager uit dan een jaar eerder. In dezelfde periode kromp de Nederlandse economie met 2,5 procent. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar was ook al sprake van minder emissies.

De CO2-uitstoot van de transportsector lag in de meetperiode ruim 40 procent lager dan een jaar terug. Vooral de luchtvaart was, omdat veel vluchten werden geschrapt, veel minder vervuilend. De uitstoot in deze sector was ruim twee derde minder dan een jaar eerder. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was ruim 9 procent.

In het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid was de uitstoot ruim 4 procent lager. Binnen de industrie is sprake van een wisselend beeld. De aardolie-industrie en de basismetaalindustrie kenden een lagere uitstoot. In de chemische industrie en de overige industrie was juist sprake van meer uitstoot.

Meer aardgas verstookt

Verder was te merken dat Nederlanders veelal vanuit huis werkten, waardoor de uitstoot van autogebruik afnam. Daartegenover werd meer aardgas verstookt. De elektriciteitsbedrijven hebben door een hogere elektriciteitsproductie bijna 9 procent meer uitgestoten.

Ook merkt het CBS op dat het derde kwartaal van 2020 qua weer was zachter dan dat van 2019. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 5,7 procent lager dan een jaar eerder.

Ook in het eerste en tweede kwartaal het jaar was al sprake van een lagere uitstoot van CO2.

Meer uit Financieel

FNV: vaste banen en hoger loon nodig tegen criminaliteit Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

1 uur geleden
Minister wil actie van banken om discriminatie tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Een op de tien mensen in Nederland ervaart discriminatie in het contact met banken en betaalinstellingen. Vooral jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden dat zij met "overmatige" controle te maken krijgen. Dat is de uitkomst van onderzoek van KPMG en Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Financiën.

1 uur geleden
Rusland wil Taliban uitnodigen op economisch topforum, aldus TASS

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is van plan de Taliban uit Afghanistan uit te nodigen voor een belangrijk economische forum in Sint-Petersburg in juni. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Banken moeten van DNB klantendiscriminatie gerichter tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken moeten meer doen om het discrimineren van klanten tegen te gaan. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Veel banken hebben al maatregelen genomen, maar deze zijn veelal gericht op de eigen werkvloer en niet op het klantcontact.

2 uur geleden
ACM akkoord met overname smeerkaasproducent ERU

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de overname van Koninklijke ERU, bekend van Goudkuipje-smeerkaas, door de Belgische kaasproducent St. Paul. Die overname werd in april aangekondigd. Volgens de ACM wordt de concurrentie door de overname niet verstoord.

3 uur geleden
Duits ondernemersvertrouwen stagneert na recente stijging

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt daarmee te stagneren na een verbetering in de voorgaande drie maanden.

3 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone, dat op vrijdag verschijnt. Op die dag wordt ook het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt.

5 uur geleden