Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Immuuntherapie voor huidkankeroperatie levert betere uitkomst op

Immuuntherapie voor huidkankeroperatie levert betere uitkomst op

AMSTERDAM (ANP) - Patiënten met uitgezaaide huidkanker hebben in de meeste gevallen baat bij immuuntherapie voordat ze worden geopereerd. Onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek laat zien dat 59 procent van de patiënten die in deze volgorde werden behandeld, geen enkele nabehandeling meer nodig had. Na een jaar was 84 procent van de succesvol behandelde patiënten ook nog steeds tumorvrij. Dat is een aanmerkelijk hoger percentage dan in de controlegroep die de standaardbehandeling kreeg (57 procent).

Bij de huidige standaardbehandeling moeten patiënten met uitgezaaide huidkanker na een operatie waarbij de lymfeklieren worden verwijderd twaalf kuren met een medicijn voor immuuntherapie ondergaan. Bijna de helft wordt binnen drie tot vijf jaar daarna toch weer ziek. Internist-oncoloog Christian Blank van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis vermoedde jaren geleden al dat het effectiever zou kunnen zijn om eerst immuuntherapie te geven en dan pas te opereren. Eerdere studies die hij uitvoerde, duidden hier ook al op.

De resultaten die hij zondag naar buiten bracht, komen uit de grootste studie tot dusver, onder 423 patiënten uit verschillende landen. De ene groep kreeg de standaardbehandeling, de andere groep kreeg om te beginnen twee behandelingen immuuntherapie met de middelen ipilimumab en nivolumab, gevolgd door een operatie.

Financiële voordelen

Voor de meeste patiënten wordt de behandelduur met de nieuwe methode ook nog korter, gemiddeld zes weken. Er zijn ook financiële voordelen. "De behandeling is een stuk goedkoper, 16.000 euro per patiënt in plaats van 68.000 euro", zegt Blank. In Nederland levert dat volgens zijn berekeningen een besparing op van zo'n 30 tot 40 miljoen euro per jaar. Wereldwijd kan jaarlijks circa 1 miljard worden bespaard.

Immuuntherapie heeft de behandeling van uiteenlopende soorten kanker de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit soort therapie stelt het eigen afweersysteem beter in staat om kankercellen te vernietigen. Dat is een andere benadering dan kankerbehandelingen die al langer bestaan, zoals chemokuren en bestraling. Die zijn gericht op de tumor zelf.

Blank presenteerde zijn onderzoeksuitkomsten zondag op een groot congres voor oncologen in Chicago. Hij heeft ze ook gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Meer uit Gezond

Veel kinderen met luchtwegklachten naar huisarts, ziet Nivel

DEN HAAG (ANP) - Het aantal kleine kinderen dat met klachten aan de luchtwegen naar een huisarts wordt gebracht, neemt de laatste weken snel toe. Sinds eind oktober is het aantal kinderen van 4 jaar en jonger met een acute infectie ongeveer verdubbeld, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

2 uur geleden
Ruim 2,5 miljoen mensen kregen coronaprik, minder dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 2,5 miljoen mensen hebben in de afgelopen weken een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is lager dan vorig jaar. Toen lieten 2,7 miljoen mensen zich inenten om de kans op ernstige coronaklachten te beperken.

3 uur geleden
Kabinet roept ouders op vapes van kinderen af te pakken

DEN HAAG (ANP) - Ouders moeten vapes van hun kinderen afpakken en weggooien, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hij krijgt "echt rillingen" van berichten dat kinderen door de elektronische sigaretten in het ziekenhuis belanden en roept ouders op in te grijpen.

6 uur geleden
Artsen: zeker veertien kinderen in ziekenhuis na vapen

UTRECHT (ANP) - Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis opgenomen met klachten die volgens artsen werden veroorzaakt door vapes. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar. Ze liepen na het roken van elektronische sigaretten onder meer klaplongen en een longbloeding op. Ook werd op scans longschade geconstateerd.

9 uur geleden
Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

2 dagen geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

5 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

1 week geleden