Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF ziet vooruitzichten wereldeconomie steeds verder versomberen

IMF ziet vooruitzichten wereldeconomie steeds verder versomberen

WASHINGTON (ANP) - De vooruitzichten voor de wereldeconomie worden dit jaar steeds somberder. Daarom zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgende week opnieuw zijn groeiverwachtingen naar beneden moeten bijstellen, heeft topvrouw Kristalina Georgieva laten weten in een speech aan de Georgetown University.

Het is niet voor het eerst dit jaar dat het fonds zijn prognoses bijstelt. "We hebben onze groeiprognoses al drie keer verlaagd, tot slechts 3,2 procent voor 2022 en 2,9 procent voor 2023. En zoals u volgende week in onze bijgewerkte World Economic Outlook (WEO) zult zien, zullen we de groei voor volgend jaar verlagen."

In haar toespraak wees ze onder meer op de gevolgen van de oplopende rente en hoge inflatie. Dat laatste kan niet los gezien worden van de oorlog in Oekraïne, de vele sancties die zijn ingesteld tegen Rusland en de onzekerheid over gasleveringen uit dat land.

Recessie

Het gevolg is dat het risico op een recessie overal flink is toegenomen. "We schatten dat landen die goed zijn voor ongeveer een derde van de wereldeconomie dit of volgend jaar te maken zullen krijgen met ten minste twee opeenvolgende kwartalen van krimp", aldus Georgieva.

Bij het IMF is het een goed gebruik dat de topvrouw een week voor nieuwe economische ramingen alvast een tipje van de sluier oplicht. Volgende week houden het IMF en de Wereldbank ook hun jaarvergaderingen. Daarvoor komen waarschijnlijk duizenden bewindslieden, andere hoogwaardigheidsbekleders en journalisten naar Washington.

Prioriteiten

Een van de prioriteiten is dat overheden de huidige problemen met "verantwoord begrotingsbeleid" proberen aan te pakken, wil Georgieva iedereen nu alvast meegeven. Dan gaat het volgens haar om beleid waarmee mensen die kwetsbaar zijn worden beschermd, maar waarmee de inflatie niet extra wordt aangejaagd.

Hiermee verwijst ze zonder het met zoveel worden te zeggen nogmaals naar de ingrepen die de Britse regering wilde nemen om de koopkracht te repareren. Het IMF was onlangs opvallend kritisch over de plannen die de ongelijkheid tussen Britten zouden vergroten. Later kwam de regering terug op een omstreden maatregel uit het pakket, wat Georgieva een "goede beslissing" noemde.

Meer uit Financieel

Toezichthouder VS onderzoekt grote terugroepactie Tesla

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar een grote terugroepactie van Tesla in december van meer dan 2 miljoen auto's uit zorgen over de veiligheid van het rijhulpsysteem Autopilot. De NHTSA kijkt nu of de software-updates voor Autopilot voldoende zijn om die zorgen weg te nemen.

46 minuten geleden
Bedrijfsleven snapt afsluiten brug A7 wel: veiligheid staat voorop

DEN HAAG (ANP) - Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersorganisatie VNO-NCW snappen de beslissing om de snelweg A7 bij Purmerend tijdelijk volledig te sluiten voor vrachtwagens en bussen. "De verkeersveiligheid en de veiligheid van de wegwerkers staan voorop", stelt bestuursvoorzitter Elisabeth Post van TLN. "Wij hopen dat de werkzaamheden zo snel mogelijk kunnen worden afgerond en er weer vrachtverkeer overheen kan rijden."

56 minuten geleden
Google-eigenaar Alphabet fors hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Alphabet werd vrijdag 11 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Het moederbedrijf van Google werd daarmee ruim 200 miljard dollar meer waard en steeg de beurswaarde naar meer dan 2 biljoen dollar. Beleggers waren zeer te spreken over het kwartaalbericht van het techconcern. Alphabet profiteerde flink van clouddiensten en AI-toepassingen en zag de winst stevig groeien. Het bedrijf kondigde daarnaast aan voor het eerst dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Ook gaat het bedrijf voor 70 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

1 uur geleden
Europese Commissie gaat webwinkel Shein op namaak controleren

BRUSSEL (ANP) - De modewebwinkel Shein moet van de Europese Commissie binnen vier maanden bewijzen tonen dat het geen illegale of nagemaakte waren verkoopt. Ook moet zijn website zo zijn ingericht dat minderjarigen die aankopen doen niet worden misleid. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
WSJ: topmannen OpenAI, Microsoft en Nvidia in AI-adviesraad VS

WASHINGTON (ANP) - Sam Altman, de topman van OpenAI, en de bazen van Nvidia, Microsoft en Alphabet behoren tot de topbestuurders die zullen toetreden tot een nieuwe AI-adviesraad van de Amerikaanse regering. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal. De adviesgroep zal zich richten op het veilige gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen belangrijke onderdelen van de Amerikaanse infrastructuur, de zorg en de economie.

4 uur geleden
Aantal zakelijke leaseauto's stijgt door krappe arbeidsmarkt

BUNNIK (ANP) - Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

4 uur geleden
Transporttarieven TenneT volgend jaar waarschijnlijk iets omlaag

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT verwacht dat de transportkosten voor het hoogspanningsnet volgend jaar iets lager zullen uitvallen. Volgens de netbeheerder ziet het ernaar uit dat zowel huishoudens als bedrijven hiervan profiteren, al zal het voor huishoudens wel om slechts enkele euro's per jaar gaan.

4 uur geleden