
IMF ziet meer interesse cryptomunten in corrupte landen
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Cryptomunten zijn populairder in landen met meer corruptie, maar ook in landen met strenge controles op kapitaal. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport waarin het oproept tot meer regulering van cryptomunten.
Volgens het IMF kunnen de resultaten van het eigen onderzoek betekenen dat cryptomunten als bitcoin en ethereum gebruikt worden om door corruptie verkregen geld weg te sluizen. Ook zouden de digitale valuta een mogelijkheid bieden om die strenge controles op kapitaal te omzeilen. In beide gevallen zouden extra controles op transacties in cryptomunten een oplossing kunnen betekenen.
Landen wereldwijd hebben moeite om te bepalen hoe ze digitale munten het best kunnen reguleren. Daardoor verschilt de mate waarin landen controles uitvoeren sterk. Er zit in totaal meer dan 1,8 biljoen euro aan waarde in cryptomunten.
Het IMF waarschuwt wel dat het onderzoek te beperkt was om harde conclusies te trekken. In 55 landen is tussen de 2000 en 12.000 mensen per land gevraagd of ze in 2020 cryptomunten bezaten of gebruikt hadden.
Meer uit Financieel
LEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
13 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geƫindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
37 minuten geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
41 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
2 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als Belgiƫ, Spanje en Polen."
3 uur geleden