Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF waarschuwt voor versplintering wereldeconomie door oorlog

IMF waarschuwt voor versplintering wereldeconomie door oorlog

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De oorlog in Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde versplintering waarbij decennia van integratie en het opbouwen van economische banden kunnen worden tenietgedaan. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook rept van een wereld die armer en gevaarlijker wordt. De versplintering zou iedereen kunnen raken, van de fabrieksarbeider tot de hoogst betaalde professionals.

Volgens IMF-topvrouw Kristalina Georgieva moeten landen hun handelsbarrières verlagen om ervoor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan aan belangrijke grondstoffen. Ook zou dat helpen bij het tegengaan van de inflatie. Zeker nu tientallen landen de handel in voedsel, energie en andere belangrijke grondstoffen hebben beperkt, aldus de Bulgaarse.

Georgieva deed haar inzichten uit de doeken in een blogpost, voorafgaand aan het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos dat deze week wordt gehouden. Ze schreef de post samen met Gita Gopinath, adjunct-directeur van het fonds, en Ceyla Pazarbasioglu, het hoofd van de afdeling strategie, beleid en evaluatie.

Herstructureren van de schulden

Volgens de opstellers moeten landen kijken of ze hun bevoorradingsketen kunnen diversifiëren om deze veilig te stellen en productieverliezen in te dammen. De G20, de groep van grootste economieën, zou ook werk moeten maken van het herstructureren van de schulden, zo valt te lezen.

Verder stellen de beleidsmakers dat grensoverschrijdende betalingssystemen moeten worden gemoderniseerd. Landen zouden moeten samenwerken om een openbaar digitaal platform te creëren voor het afhandelen van overboekingen. Dat zou helpen de kosten te verlagen en de veiligheid te verbeteren. Ook zouden landen moeten samenwerken om de klimaatverandering aan te pakken.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

1 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

4 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

5 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

9 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden