
IMF waarschuwt voor gevolgen economische versnippering van wereld
WASHINGTON (ANP/RTR) - Deglobalisering, oftewel economische versnippering van de wereld, kan een grote klap betekenen voor de wereldeconomie. In een ernstig scenario zou dit wereldwijd op termijn voor 7 procent krimp kunnen zorgen. En in sommige landen zou de economie hierdoor tot wel 12 procent in omvang kunnen afnemen. Daarvoor waarschuwt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
De Bulgaarse wijst in een blog aan het begin van het World Economic Forum (WEF) in Davos op de vele problemen die er op dit moment in de wereld spelen, "van de wereldwijde economische vertraging en klimaatverandering tot de crisis van de kosten van levensonderhoud en hoge schulden". Het oplossen daarvan wordt volgens haar bemoeilijkt door geopolitieke spanningen. Er spelen bijvoorbeeld handelsconflicten en de oorlog in Oekraïne.
"Nu we meer internationale samenwerking op meerdere fronten nodig hebben, staan we voor het schrikbeeld van een nieuwe Koude Oorlog die de wereld uiteen zou kunnen doen vallen in rivaliserende economische blokken", stelt de IMF-topvrouw. Dit terwijl economische integratie de laatste decennia er volgens haar juist voor heeft gezorgd dat miljarden mensen rijker, gezonder en beter opgeleid zijn geworden.
Davos
"Sinds het einde van de Koude Oorlog is de omvang van de wereldeconomie ruwweg verdrievoudigd en zijn bijna 1,5 miljard mensen uit de extreme armoede getild. Deze winst van vrede en samenwerking mag niet worden verspild." Met haar oproep wil Georgieva overheden op het hart drukken dat ze zich niet van de wijs moeten laten brengen door conflicten, maar zich moeten blijven concentreren op het met elkaar bevorderen van handel, het terugbrengen van schulden en het aanpakken van de klimaatproblematiek.
Wereldleiders en de top van het wereldwijde bedrijfsleven komen deze week samen in het Zwitserse Davos. Børge Brende, de voorzitter van het WEF, waarschuwde vorige week al dat er "veel op het spel" staat op het belangrijke netwerkevenement. In totaal zullen ruim 2700 politici, topmannen en -vrouwen, academici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties de sessies bijwonen. Onder hen zijn ook premier Rutte en verscheidene andere kabinetsleden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Wall Street ging maandag twijfelend van start, maar eindigde stevig in de plus. Beleggers beschouwden de Iraanse vergeldingsaanval op een Amerikaanse basis in Qatar als beperkt van aard en economisch irrelevant. De koersen gingen omhoog nadat Qatar had gemeld dat het de Iraanse aanvallen had onderschept zonder slachtoffers. Hierdoor gingen de olieprijzen, die de laatste tijd hard opliepen, scherp omlaag.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM hoeft geen extra vluchten te annuleren door de luchtruimen die maandag in het Midden-Oosten zijn gesloten. "We hebben de afgelopen week al voorzorgsmaatregelen genomen", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM doet een "klemmend beroep" op de vakbonden om weer terug aan de onderhandelingstafel te komen en niet te gaan staken. Hierover heeft de luchtvaartmaatschappij een brief gestuurd aan FNV en CNV.
5 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Meerdere luchtvaartmaatschappijen gaan hun vliegschema's aanpassen of hebben dat al gedaan, aldus een woordvoerder van Schiphol. Ze doen dit nu de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein hun luchtruim hebben gesloten. Het gaat om KLM, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. Ook Koeweit en Irak hebben hun luchtruim gesloten.
6 uur geledenBASRA (ANP/RTR) - De grote oliebedrijven Eni, BP en TotalEnergies, die olievelden exploiteren in Irak, hebben een aantal van hun buitenlandse medewerkers geëvacueerd. Dat meldt het door de Iraakse staat geleide Basra Oil Company maandag.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, is maandag flink hoger geëindigd, ondanks de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers voelden zich vooral gesterkt door hogere standen op de koersborden op Wall Street.
8 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Het strafrechtelijk onderzoek naar onder meer omkoping en witwassen heeft een "enorme impact" op voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. "Ik heb 25 jaar een van de grootste ondernemingen van Nederland aangestuurd en van de ene op de andere dag lag ik eruit omdat ik van mijn bed werd gelicht. Tot op de dag van vandaag begrijp ik er niks van dat ik in deze zaak zit", zei Van Eerd geëmotioneerd aan het einde van de eerste dag van de rechtszaak in Groningen.
9 uur geleden