Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF waarschuwt voor gevolgen economische versnippering van wereld

IMF waarschuwt voor gevolgen economische versnippering van wereld

WASHINGTON (ANP/RTR) - Deglobalisering, oftewel economische versnippering van de wereld, kan een grote klap betekenen voor de wereldeconomie. In een ernstig scenario zou dit wereldwijd op termijn voor 7 procent krimp kunnen zorgen. En in sommige landen zou de economie hierdoor tot wel 12 procent in omvang kunnen afnemen. Daarvoor waarschuwt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Bulgaarse wijst in een blog aan het begin van het World Economic Forum (WEF) in Davos op de vele problemen die er op dit moment in de wereld spelen, "van de wereldwijde economische vertraging en klimaatverandering tot de crisis van de kosten van levensonderhoud en hoge schulden". Het oplossen daarvan wordt volgens haar bemoeilijkt door geopolitieke spanningen. Er spelen bijvoorbeeld handelsconflicten en de oorlog in Oekraïne.

"Nu we meer internationale samenwerking op meerdere fronten nodig hebben, staan we voor het schrikbeeld van een nieuwe Koude Oorlog die de wereld uiteen zou kunnen doen vallen in rivaliserende economische blokken", stelt de IMF-topvrouw. Dit terwijl economische integratie de laatste decennia er volgens haar juist voor heeft gezorgd dat miljarden mensen rijker, gezonder en beter opgeleid zijn geworden.

Davos

"Sinds het einde van de Koude Oorlog is de omvang van de wereldeconomie ruwweg verdrievoudigd en zijn bijna 1,5 miljard mensen uit de extreme armoede getild. Deze winst van vrede en samenwerking mag niet worden verspild." Met haar oproep wil Georgieva overheden op het hart drukken dat ze zich niet van de wijs moeten laten brengen door conflicten, maar zich moeten blijven concentreren op het met elkaar bevorderen van handel, het terugbrengen van schulden en het aanpakken van de klimaatproblematiek.

Wereldleiders en de top van het wereldwijde bedrijfsleven komen deze week samen in het Zwitserse Davos. Børge Brende, de voorzitter van het WEF, waarschuwde vorige week al dat er "veel op het spel" staat op het belangrijke netwerkevenement. In totaal zullen ruim 2700 politici, topmannen en -vrouwen, academici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties de sessies bijwonen. Onder hen zijn ook premier Rutte en verscheidene andere kabinetsleden.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone loopt iets op tot 2 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

1 uur geleden
Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.

1 uur geleden
Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

2 uur geleden
Consumentenbond: boodschappen over grens wel degelijk goedkoper

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.

3 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan tweede jaarhelft

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

3 uur geleden
TNO roept overheid op te investeren in hightechmegaclusters

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.

3 uur geleden
Energiebedrijven gedagvaard voor massaclaim over prijsverhogingen

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.

4 uur geleden