Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF waarschuwt dat handelsbarrières tegen China veel geld kosten

IMF waarschuwt dat handelsbarrières tegen China veel geld kosten

BANGKOK (ANP/BLOOMBERG) - De opkomst van handelsbarrières tegen China en andere landen zou de wereldeconomie 1400 miljard dollar kunnen kosten, bovenop de ernstige schade die is aangericht door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) becijferd.

"Wat ik hoop te zien, is een ommekeer in de blokkades richting China", vertelde de Bulgaarse zaterdag tegen Bloomberg Television in een interview in Bangkok. "De wereld gaat 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) verliezen, alleen al vanwege de verdeeldheid die ons in twee handelsblokken kan splitsen. Dit is 1,4 biljoen dollar."

De IMF-baas is in Thailand vanwege een economische top voor landen uit Azië en het Pacifisch gebied. Voor landen daar zou de economische schade van de versnippering van de wereldeconomie mogelijk meer dan twee keer zo groot kunnen uitpakken als gemiddeld. Daar zou een verlies van meer dan 3 procent van het bbp op het spel staan, aldus Georgieva.

De protectionistische opstelling van het Westen tegen China is al de hele week een groot gespreksonderwerp in Azië. Dinsdag waarschuwde de Chinese president Xi Jinping premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali nog voor het gevaar van het 'ontkoppelen' van de economieën van China en Europa. Europese landen worden door de Verenigde Staten onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren.

De discussie blijft actueel. Persbureau Reuters meldde zaterdag op basis van een ingezien document dat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan aangescherpte regels voor bedrijven die erg afhankelijk zijn van China. Zij zouden dan meer informatie aan de autoriteiten moeten tonen en mogelijks zelfs bepaalde stresstests moeten uitvoeren. Een woordvoerder van het ministerie wilde niet reageren. Het plan zou ook nog door andere ministeries moeten worden goedgekeurd. Een definitief besluit wordt daarom pas begin volgend jaar verwacht

Meer uit Financieel

Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

10 minuten geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

1 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

1 uur geleden
Britse overheid 1,4 miljard kwijt aan fraude bij coronaleningen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.

2 uur geleden
Groep autodealers VS: geen dwangmaatregelen elektrische auto's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto's die in de Verenigde Staten worden verkocht elektrisch moeten zijn. De autodealers schrijven in een brief aan president Joe Biden dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto's. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid.

2 uur geleden
DHL heeft drukste bezorgdag ooit in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.

2 uur geleden
Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

3 uur geleden