Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF waarschuwt dat handelsbarrières tegen China veel geld kosten

IMF waarschuwt dat handelsbarrières tegen China veel geld kosten

BANGKOK (ANP/BLOOMBERG) - De opkomst van handelsbarrières tegen China en andere landen zou de wereldeconomie 1400 miljard dollar kunnen kosten, bovenop de ernstige schade die is aangericht door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) becijferd.

"Wat ik hoop te zien, is een ommekeer in de blokkades richting China", vertelde de Bulgaarse zaterdag tegen Bloomberg Television in een interview in Bangkok. "De wereld gaat 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) verliezen, alleen al vanwege de verdeeldheid die ons in twee handelsblokken kan splitsen. Dit is 1,4 biljoen dollar."

De IMF-baas is in Thailand vanwege een economische top voor landen uit Azië en het Pacifisch gebied. Voor landen daar zou de economische schade van de versnippering van de wereldeconomie mogelijk meer dan twee keer zo groot kunnen uitpakken als gemiddeld. Daar zou een verlies van meer dan 3 procent van het bbp op het spel staan, aldus Georgieva.

De protectionistische opstelling van het Westen tegen China is al de hele week een groot gespreksonderwerp in Azië. Dinsdag waarschuwde de Chinese president Xi Jinping premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali nog voor het gevaar van het 'ontkoppelen' van de economieën van China en Europa. Europese landen worden door de Verenigde Staten onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren.

De discussie blijft actueel. Persbureau Reuters meldde zaterdag op basis van een ingezien document dat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan aangescherpte regels voor bedrijven die erg afhankelijk zijn van China. Zij zouden dan meer informatie aan de autoriteiten moeten tonen en mogelijks zelfs bepaalde stresstests moeten uitvoeren. Een woordvoerder van het ministerie wilde niet reageren. Het plan zou ook nog door andere ministeries moeten worden goedgekeurd. Een definitief besluit wordt daarom pas begin volgend jaar verwacht

Meer uit Financieel

Doorstart ver weg voor CASA, faillissementsuitverkoop begonnen

DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.

46 minuten geleden
Duizenden banen weg bij elektronicaconcern Panasonic

KADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.

54 minuten geleden
Oprichter omgevallen cryptobank Celsius 12 jaar cel in om fraude

NEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.

1 uur geleden
Brits luchtvaartconcern IAG bevestigt miljardenaankoop Boeings

LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.

2 uur geleden
Detacheerder Brunel onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.

2 uur geleden
Coinbase koopt Nederlands cryptobedrijf Deribit voor miljarden

DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.

2 uur geleden
Sif houdt vast aan winstverwachting ondanks pauze windproject VS

ROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.

3 uur geleden