
IMF vreest problemen huishoudens als rente te lang hoog blijft
WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat centrale banken niet te lang moeten wachten met het verlagen van de rente. Wanneer de rentevaste periodes van hypotheken aflopen, kunnen de maandlasten van huishoudens namelijk flink omhoog gaan. "Hoe langer de rentes hoog worden gehouden, hoe groter de kans dat huishoudens in de knel zullen komen", schrijft de VN-organisatie voor financiële stabiliteit in een blog.
Onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) voerde zijn rente de voorbije jaren in rap tempo op om de hoge inflatie te bestrijden. Maar de laatste tijd lijkt de inflatie weer gestaag af te nemen richting de 2 procent die de centrale bank nastreeft. "De meeste centrale banken hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in de richting van hun inflatiedoelstelling", constateert het IMF. "Het langer hoog laten van de rente zou nu echter een groter risico kunnen vormen."
De situatie verschilt wel erg van land tot land, zegt het fonds er ook bij. In veel landen, waaronder ook Nederland, zetten mensen hun hypotheekrente doorgaans voor meerdere jaren vast. In dat geval gaan hun maandlasten niet meteen omhoog als de rentes op de financiële markten stijgen door toedoen van de centrale banken.
Besluit
Maar de rentevaste perioden zijn vaak kort, waarschuwt het IMF. Na verloop van tijd beginnen de effecten van de hogere rentes toch door te sijpelen. Als de rente te lang hoog blijft zouden huishoudens met flinke hypotheekschulden in moeilijkheden kunnen komen. Deze dreiging kan volgens het IMF ook een rem zetten op de algehele consumptie van huishoudens.
Donderdag neemt de ECB weer een besluit over de rente. Maar de beleidsmakers zullen de rentetarieven vrijwel zeker nog ongewijzigd laten op het huidige recordniveau. Bij de vergadering in maart verklaarde ECB-president Christine Lagarde nog dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie in de eurozone voldoende is afgekoeld voordat de rente kan worden verlaagd.
De beleidsmakers bij de ECB durven de stap nog niet te zetten om de loongroei. Ze zijn bang dat de flinke loonstijgingen die de laatste tijd in cao's afgesproken worden, de inflatie wel eens opnieuw kunnen opjagen. Maar de laatste cijfers zien er wel gunstig uit. Nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) wees vorige week ook nog uit dat de kans op zo'n loon-prijsspiraal in Nederland klein is. De verwachting is alom dat de ECB in juni wel zal beginnen met het omlaag brengen van de leenkosten.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Vattenfall verzet zich bij de Hoge Raad tegen het oordeel dat eenzijdig opgelegde wijzigingen aan de gas- en elektriciteitstarieven in variabele energiecontracten oneerlijk zijn. Eerder dit jaar stelde het gerechtshof in Amsterdam dat de energieleverancier onterecht tussentijds de prijzen veranderde in deze contracten.
17 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Google-moederconcern Alphabet was vrijdag een winnaar op de aandelenbeurzen in New York. Alphabet kwam donderdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook chipproducent Intel meldde resultaten, maar beleggers op Wall Street ontvingen die juist slecht.
1 uur geledenWAALWIJK (ANP) - Autodealerconcern Van Mossel Automotive Group neemt zijn Duitse branchegenoot LöhrGruppe, over. Daarmee komt volgens het bedrijf een van de tien grootste autodealerconcerns in Duitsland in Nederlandse handen.
1 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De bandenfabriek van Apollo in Enschede sluit volgend jaar zomer. De dochteronderneming van het Indiase Apollo Tyres wijt de sluiting aan "macro-economische verstoringen, sterke stijgingen van energie- en arbeidskosten en een afname van de vraag naar Spacemaster- en Agri-banden". Ongeveer vijfhonderd medewerkers van de fabriek, voorheen bekend als Apollo Vredestein, verliezen hun baan.
1 uur geledenHEERLEN (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft de afgelopen vijf jaar zeker 500 miljoen euro uitgekeerd om te zorgen dat mensen alsnog het pensioen kregen waar ze recht op hadden. Tot 1995 bouwden tweeverdieners te weinig op en vervolgens maakten zij maar in beperkte mate gebruik van een aanvullingsregeling, bevestigt een woordvoerder van het grootste fonds van Nederland in aanloop naar een uitzending van het MAX-programma Meldpunt vrijdagavond.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - A-merkfabrikanten stellen dat in Nederlandse supermarkten veel promoties en aanbiedingen zijn, waardoor consumenten aan de kassa ongeveer net zoveel betalen voor hun boodschappen als in omringende landen. Ze reageren daarmee op een uitzending van het programma LUBACH. Daarin zei presentator Arjen Lubach dat A-merkfabrikanten allemaal "keihard misbruik maken" van de Nederlandse consument.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Noodfonds Energie verwacht op zeer korte termijn te moeten sluiten, omdat er veel meer vraag is naar de steun dan er geld in de pot zit. Sinds de heropening dinsdag zijn er al meer dan 120.000 aanvragen binnengekomen. "Als dit tempo aanhoudt, raakt het beschikbare budget van 56,3 miljoen euro, afkomstig van de Rijksoverheid, binnen enkele dagen uitgeput", waarschuwt het fonds.
3 uur geleden