Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF voorziet meer groei Nederland, maar is somberder over Europa

IMF voorziet meer groei Nederland, maar is somberder over Europa

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorziet iets meer economische groei in Nederland en wereldwijd dan eerder geraamd. Wel zijn deskundigen van de VN-organisatie voor financiële stabiliteit in een nieuw rapport somberder over de economie van de eurozone.

Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,6 procent groeit en volgend jaar met 1,8 procent. In oktober voorspelde het fonds voor Nederland nog plussen van 1,6 en 1,7 procent. Onze open economie profiteert mede van de groei van de wereldeconomie. Die gaat zowel dit jaar als volgend jaar 3,3 procent vooruit, denkt het IMF. Dat betekent dat de voorspelling voor 2025 met 0,1 procentpunt is opgeschroefd.

"Hoewel de vooruitzichten voor de wereldwijde groei grotendeels ongewijzigd zijn ten opzichte van oktober, worden de verschillen tussen landen groter", zegt IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. Vooral de vooruitzichten voor de Verenigde Staten verbeteren. 's Werelds grootste economie groeit dit jaar waarschijnlijk met 2,7 procent, een opwaartse bijstelling van een half procentpunt.

Donald Trump

Daarentegen gaat het in Duitsland dit jaar naar verwachting een half procentpunt slechter dan eerder voorzien. Duitsland kende in 2023 en 2024 al economische krimp. Voor 2025 voorziet het IMF slechts een beperkt herstel van 0,3 procent. Ook de raming voor Frankrijk is verlaagd. Voor de eurozone als geheel lijkt er niet meer in te zitten dan 1 procent groei dit jaar en 1,4 procent volgend jaar.

Volgens Gourinchas ondervindt het eurogebied aanhoudende tegenwind vooral in de industrie. Ook is het consumentenvertrouwen hier laag terwijl de inflatie daalt, maar in sommige landen hoog blijft. De econoom wijst er verder op dat de Europese gasprijzen ongeveer vijf keer zo hoog zijn als in de VS en ongeveer twee keer zo hoog als voor de coronapandemie.

De naam Donald Trump komt in het commentaar van Gourinchas niet voor. Wel zijn de ramingen door onzekerheid omgeven, omdat niet duidelijk is wat zijn beleid precies gaat zijn. De econoom sluit niet uit dat een nieuwe golf aan importheffingen tot meer handelsconflicten leidt. Belastingverlagingen in de VS zouden de groei kunnen stimuleren, maar ook de inflatie weer kunnen opdrijven. Versoepeling van bijvoorbeeld bankenregels zou de economie gevoeliger kunnen maken voor mogelijke financiële schokken.

Meer uit Financieel

Winsten Wall Street ondanks zwak cijfer consumentenvertrouwen VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.

57 minuten geleden
Bloomberg: VodafoneZiggo overweegt verkoop zendmasten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.

3 uur geleden
Groei economie Rusland zwakt flink af in eerste kwartaal

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

4 uur geleden
Kabinet stelt aanbesteding twee windmolenparken op Noordzee uit

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Novo Nordisk lager op aandelenbeurs Kopenhagen na vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.

5 uur geleden
Drinkwaterbedrijf signaleert lager gemiddeld verbruik in 2024

ROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.

6 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS op bijna laagste niveau ooit

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.

6 uur geleden