Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF: veel meer private financiering nodig voor klimaataanpak

IMF: veel meer private financiering nodig voor klimaataanpak

WASHINGTON (ANP) - Opkomende economieën en ontwikkelingslanden hebben "veel meer private financiering" nodig voor klimaataanpak. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een belangrijk rapport dat pas volgende week verschijnt, maar waarvan nu al een deel is vrijgegeven. Daarin roept het IMF banken en verzekeraars ook op om hun duurzaamheidsbeleid beter te formuleren.

Eerder becijferde het Internationaal Energieagentschap (IEA) al dat opkomende economieën tegen 2030 jaarlijks ongeveer 2000 miljard dollar nodig hebben om in 2050 netto klimaatneutraal te worden. "Dit is een vervijfvoudiging ten opzichte van de huidige 400 miljard dollar aan klimaatinvesteringen die de komende zeven jaar gepland zijn", benadrukt het IMF.

De VN-organisatie voor financiële stabiliteit in de wereld voorziet dat de groei van de overheidsinvesteringen in deze vergroeningsslag in de betreffende landen beperkt zal zijn. Dat betekent volgens het fonds dat private investeerders een grote bijdrage zullen moeten leveren. Het IMF schat dat zo'n 80 procent van de investeringen door andere partijen dan overheden opgehoest moet worden.

Risicovoller

Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de omstandigheden daar vaak niet in lijn zijn met de vereisten die grote private investeerders stellen. Investeringen daar zijn daarom risicovoller. Het IMF merkt wel dat er steeds meer investeerders zijn die duurzaam willen beleggen. Maar de focus ligt dan vaak op het hebben van de juiste duurzaamheidsscores en niet zozeer op het echte effect van investeringen.

Dat laatste is iets dat verbeterd moet worden. "Het beleid moet zich opnieuw richten op het creëren van klimaatimpact in plaats van het ondersteunen van activiteiten die al 'groen' zijn, en moet rekening houden met de specifieke behoeften van opkomende markten."

Duurzaamheidsbeleid

Het IMF heeft ook gekeken naar de 39 grootste banken en verzekeraars in de wereld. Zij hebben hun duurzaamheidsbeleid nog niet goed in lijn gebracht met de klimaatdoelen, staat in het rapport. In de meeste gevallen is beleid op dit vlak zwak geformuleerd of nog niet in lijn zijn met het streven om klimaatneutraal te worden. Er gaat ook nog steeds veel geld naar fossiele bedrijven.

Overheden zouden zich daarnaast meer moeten inzetten voor het stimuleren van een duurzamere koers, vindt het fonds. Dan gaat het bijvoorbeeld om het uitgeven van garanties om private investeerders over de streep te trekken. Ook zouden toezichthouders scherp moeten letten op de juistheid van groene beweringen van bedrijven.

Meer uit Financieel

Oprichter omgevallen cryptobank Celsius 12 jaar cel in om fraude

NEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.

44 minuten geleden
Brits luchtvaartconcern IAG bevestigt miljardenaankoop Boeings

LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.

1 uur geleden
Detacheerder Brunel onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.

1 uur geleden
Coinbase koopt Nederlands cryptobedrijf Deribit voor miljarden

DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.

1 uur geleden
Sif houdt vast aan winstverwachting ondanks pauze windproject VS

ROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.

2 uur geleden
Chinese export stijgt ondanks forse daling uitvoer naar VS

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.

2 uur geleden
Productie industrie groeit opnieuw in maart

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.

3 uur geleden