Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF-topvrouw ziet grotere risico's voor financiële stabiliteit

IMF-topvrouw ziet grotere risico's voor financiële stabiliteit

BEIJING (ANP) - De sterk gestegen rentes hebben de risico's voor de financiële stabiliteit duidelijk vergroot, zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Autoriteiten in onder andere Zwitserland en de Verenigde Staten hebben na het omvallen van banken weliswaar ingegrepen om al te grote chaos te voorkomen, maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken "onderstrepen het belang van waakzaamheid".

"We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen en onderzoeken de mogelijke implicaties voor de wereldwijde economie en financiële stabiliteit", zei Georgieva in een speech op het China Development Forum in Beijing.

In de toespraak herhaalde ze ook haar waarschuwing dat de versnippering van de wereld in verschillende politieke en economische blokken de wereldwijde groei zal afremmen. Op dit moment speelt bijvoorbeeld een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, vooral op het vlak van hoogwaardige technologie, en de oorlog in Oekraïne. Die kunnen internationale samenwerking voor ontwikkelingshulp of de strijd tegen klimaatverandering dwarsbomen.

Oproep aan de Chinezen

Georgieva was juist optimistisch over de verwachte economische groei van China, dat dit jaar waarschijnlijk verder zal herstellen van de strenge coronalockdowns waar grote steden vorig jaar mee kampten. Maar ze riep de Chinese overheid ook op tot hervormingen van de binnenlandse economie.

Daarbij moet volgens haar minder nadruk liggen op investeringen in de zware industrie, die voor een groot deel uit staatsbedrijven bestaat. In plaats daarvan zouden consumentenuitgaven een belangrijke pijler onder economische groei moeten worden. Een beter sociaal vangnet bij werkloosheid en ziekte zou daar bij helpen.

Internationaal inniger samenwerken

Ze riep de Aziatische grootmacht tegelijkertijd op tot innigere samenwerking met de internationale gemeenschap bij hulp aan arme landen die zuchten onder een hoge schuldenlast. Van alle landen is China 's werelds grootste geldschieter aan andere landen, waarbij het steeds vaker optreedt als verstrekker van noodkrediet aan ontwikkelingslanden. Maar als die landen in de problemen komen, vertraagt China volgens critici uit onder andere de VS vaak een oplossing waarbij schulden worden weggestreept.

"De komende maanden jaren is het van vitaal belang om 's werelds kwetsbaarste landen te blijven helpen. We kunnen alleen maar via samenwerking 's werelds grootste uitdaging aan, waarbij we de valkuil van fragmentatie moeten vermijden", zei Georgieva.

Meer uit Financieel

FNV: vaste banen en hoger loon nodig tegen criminaliteit Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

1 uur geleden
Minister wil actie van banken om discriminatie tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Een op de tien mensen in Nederland ervaart discriminatie in het contact met banken en betaalinstellingen. Vooral jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden dat zij met "overmatige" controle te maken krijgen. Dat is de uitkomst van onderzoek van KPMG en Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Financiën.

1 uur geleden
Rusland wil Taliban uitnodigen op economisch topforum, aldus TASS

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is van plan de Taliban uit Afghanistan uit te nodigen voor een belangrijk economische forum in Sint-Petersburg in juni. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Banken moeten van DNB klantendiscriminatie gerichter tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken moeten meer doen om het discrimineren van klanten tegen te gaan. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Veel banken hebben al maatregelen genomen, maar deze zijn veelal gericht op de eigen werkvloer en niet op het klantcontact.

2 uur geleden
ACM akkoord met overname smeerkaasproducent ERU

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de overname van Koninklijke ERU, bekend van Goudkuipje-smeerkaas, door de Belgische kaasproducent St. Paul. Die overname werd in april aangekondigd. Volgens de ACM wordt de concurrentie door de overname niet verstoord.

3 uur geleden
Duits ondernemersvertrouwen stagneert na recente stijging

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt daarmee te stagneren na een verbetering in de voorgaande drie maanden.

3 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone, dat op vrijdag verschijnt. Op die dag wordt ook het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt.

5 uur geleden