Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF: Surinaamse economie stabieler dankzij pijnlijke hervormingen

IMF: Surinaamse economie stabieler dankzij pijnlijke hervormingen

PARAMARIBO (ANP) - De economische aanpak van de Surinaamse regering begint vruchten af te werpen, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bestuur van het fonds staat achter de evaluatie van de IMF-missie die in augustus in Paramaribo naging of de regering van president Chan Santokhi zich houdt aan de afspraken met het fonds.

"De economie stabiliseert zich. De druk op de wisselkoers is afgenomen en de inflatie is weliswaar nog steeds hoog, maar vertoont een neerwaartse trend", zegt IMF-directeur Kenji Okamura in een persverklaring. Hij noemt het "prijzenswaardig" dat Suriname pijnlijke economische hervormingen doorvoert in een moeilijk sociaaleconomisch klimaat.

De regering-Santokhi stopt met het subsidiëren van brandstof, stroom, gas en water en betaalt niet langer salaris aan ambtenaren die niet op het werk verschijnen. Daarmee creëert zij volgens het IMF ruimte voor sociale bescherming en investeringen die leiden tot groei. Het fonds is ook tevreden over de verhoging en uitbreiding van btw-heffingen. Zo is de btw op brandstof onlangs verhoogd van 5 naar 10 procent.

Felle tegenstand

Deze laatste maatregel stuit op felle tegenstand bij een deel van de vakbeweging. Bonden in onder meer de gezondheidszorg eisen dat de regering de verhoging terugdraait. Gebeurt dat niet vóór 1 oktober, dan zullen de vakbonden hun leden oproepen tot acties, zoals stakingen en demonstraties.

Door de positieve beoordeling van het IMF ontvangt Suriname binnenkort zo'n 52 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 49 miljoen euro) van het fonds, waarvan twee derde is bestemd voor begrotingssteun. Santokhi presenteert vrijdag in zijn jaarrede de begroting voor het komende begrotingsjaar.

Cijfers inflatie

De bevolking van Suriname is de afgelopen jaren sterk verarmd, onder meer door de fors toegenomen inflatie. Over augustus 2023 lag de inflatie volgens het statistiekbureau op 2 procent, maar sinds augustus vorig jaar zijn de prijzen gemiddeld met 53,5 procent gestegen. De Centrale Bank van Suriname verwacht dat de inflatie over 2023 op ongeveer 40 procent zal uitkomen.

Meer uit Financieel

Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

14 minuten geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

1 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

1 uur geleden
ASR eindigt als dagwinnaar op Damrak na woekerpolisdeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR is donderdag bovenaan de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die is getroffen in het langslepende woekerpolisdossier. ASR trekt nu zo'n 250 miljoen euro uit voor een nieuwe vergoeding voor klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Het aandeel steeg 13 procent.

1 uur geleden
Grootaandeelhouder overtuigd dat Philips problemen te boven komt

TURIJN (ANP/BLOOMBERG) - Exor, de grootaandeelhouder van Philips, is ervan overtuigd dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf in staat is om alle kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten achter zich te laten. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli heeft er ook vertrouwen in dat de problemen bij Philips kunnen worden opgelost, liet topman John Elkann donderdag weten op een persconferentie in Turijn.

2 uur geleden
Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens gaan volgend jaar circa 7 euro per maand meer betalen voor het transporteren van energie naar hun huis. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in hun definitieve vaststelling van de tarieven voor netbeheerders voor 2024. De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen.

2 uur geleden
Bende stal voor miljoenen aan metalen van koperproducent Aurubis

HAMBURG (ANP/DPA) - Een bende dieven heeft voor miljoenen aan kostbare metalen gestolen van de Duitse koperproducent Aurubis. Dat hebben aanklagers donderdag bekendgemaakt in het kader van een rechtszaak tegen de vijf verdachten.

2 uur geleden