
IMF: Surinaamse economie stabieler dankzij pijnlijke hervormingen
PARAMARIBO (ANP) - De economische aanpak van de Surinaamse regering begint vruchten af te werpen, vindt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het bestuur van het fonds staat achter de evaluatie van de IMF-missie die in augustus in Paramaribo naging of de regering van president Chan Santokhi zich houdt aan de afspraken met het fonds.
"De economie stabiliseert zich. De druk op de wisselkoers is afgenomen en de inflatie is weliswaar nog steeds hoog, maar vertoont een neerwaartse trend", zegt IMF-directeur Kenji Okamura in een persverklaring. Hij noemt het "prijzenswaardig" dat Suriname pijnlijke economische hervormingen doorvoert in een moeilijk sociaaleconomisch klimaat.
De regering-Santokhi stopt met het subsidiëren van brandstof, stroom, gas en water en betaalt niet langer salaris aan ambtenaren die niet op het werk verschijnen. Daarmee creëert zij volgens het IMF ruimte voor sociale bescherming en investeringen die leiden tot groei. Het fonds is ook tevreden over de verhoging en uitbreiding van btw-heffingen. Zo is de btw op brandstof onlangs verhoogd van 5 naar 10 procent.
Felle tegenstand
Deze laatste maatregel stuit op felle tegenstand bij een deel van de vakbeweging. Bonden in onder meer de gezondheidszorg eisen dat de regering de verhoging terugdraait. Gebeurt dat niet vóór 1 oktober, dan zullen de vakbonden hun leden oproepen tot acties, zoals stakingen en demonstraties.
Door de positieve beoordeling van het IMF ontvangt Suriname binnenkort zo'n 52 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 49 miljoen euro) van het fonds, waarvan twee derde is bestemd voor begrotingssteun. Santokhi presenteert vrijdag in zijn jaarrede de begroting voor het komende begrotingsjaar.
Cijfers inflatie
De bevolking van Suriname is de afgelopen jaren sterk verarmd, onder meer door de fors toegenomen inflatie. Over augustus 2023 lag de inflatie volgens het statistiekbureau op 2 procent, maar sinds augustus vorig jaar zijn de prijzen gemiddeld met 53,5 procent gestegen. De Centrale Bank van Suriname verwacht dat de inflatie over 2023 op ongeveer 40 procent zal uitkomen.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
9 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
12 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
12 uur geledenFLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.
13 uur geleden