Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF stelt groeiverwachting wereldeconomie flink naar beneden bij

IMF stelt groeiverwachting wereldeconomie flink naar beneden bij

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie groeit dit jaar waarschijnlijk langzamer dan eerder voorspeld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt zijn groeiprognose vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus en de aanhoudende verstoringen in de leveringsketens van bedrijven.

Waar het fonds bij zijn vorige raming in oktober voor 2022 nog 4,9 procent groei voorspelde, is dat nu teruggebracht tot 4,4 procent. Door de nieuwe virusgolf kampen veel landen met tijdelijke personeelstekorten en daar komt nog eens bij dat de inflatie wereldwijd hard oploopt waardoor centrale banken hun steunbeleid waarschijnlijk sneller zullen afbouwen.

Vooral voor de twee grootste economieën van de wereld, de Verenigde Staten en China, zijn de voorspellingen somberder geworden. In het geval van de VS is zelfs meer dan een procentpunt van de voorspelde groei afgehaald. Daar speelt ook dat de Amerikaanse president Joe Biden er vooralsnog niet in is geslaagd om grote nieuwe economische plannen door het Congres te loodsen. De ontstane tekorten aan bijvoorbeeld chips en de vertragingen in de containervaart treffen verder tal van landen. Vooral in Duitsland zijn de vooruitzichten hierdoor verslechterd. Over Nederland staan in deze update van het IMF geen cijfers.

Hogere renteniveaus

IMF-bestuurder Gita Gopinath waarschuwt dat het herstel in diverse opkomende markten en ontwikkelingslanden achter blijft bij de rest van de wereld. Daar lukt het overheden uit gebrek aan middelen niet altijd om goed op de pandemie te reageren. Gopinath was tot voor kort hoofdeconoom bij het fonds en is inmiddels de op een na hoogste bestuurder bij de organisatie. Ze roept overheden wereldwijd op om elkaar te helpen bij het bestrijden van het virus. Dat is volgens haar de enige uitweg uit de crisis. Ook roept ze beleidsmakers op om zich voor te bereiden op hogere renteniveaus.

Gopinath gaat ervan uit dat de impact van omikron vooral in het eerste kwartaal van dit jaar sterk is. Daarna zal het aantal besmettingen waarschijnlijk dalen, en daarmee ook de schade voor de economie. De vele leveringsproblemen houden waarschijnlijk langer aan, al zal ook die situatie in de loop van het jaar wel verbeteren.

Dat er dit jaar minder economisch herstel zal zijn, betekent ook dat de wereldeconomie volgend jaar naar verwachting wat harder groeit dan eerder gedacht. Voor 2023 rekent het IMF op een plus van 3,8 procent, waar aanvankelijk uitgegaan werd van 3,6 procent groei. Volgend jaar zal de inflatie waarschijnlijk ook weer terugzakken richting normalere niveaus.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

7 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

7 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

7 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

8 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

10 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

11 uur geleden
Historische verliesreeks dreigt voor Dow-Jonesindex

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York staat op het punt een historische verliesreeks te evenaren. Voor het eerst in ongeveer honderd jaar stevent de graadmeter af op acht verliesweken op een rij. Het was in 1923 voor het laatst dat de index een dergelijke verliesreeks beleefde. Het begin van de handel op vrijdag was nog positief, maar al snel draaide het sentiment om. Beleggers zijn onder andere bezorgd over de hoge inflatie, die deze week verder werden aangewakkerd door waarschuwingen van grote Amerikaanse supermarktketens.

12 uur geleden