Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF roept overheden op geldkraan open te draaien in coronastrijd

IMF roept overheden op geldkraan open te draaien in coronastrijd

WASHINGTON (ANP) - Overheden moeten in deze crisistijd de geldkraan flink opendraaien om het nieuwe coronavirus te bestrijden en de eigen economieën zoveel mogelijk te ondersteunen. Met die aanbeveling komt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapport.

Afgelopen tijd hebben beleidsmakers verspreid over de wereld al veel coronamaatregelen genomen, variërend van aanvullende uitkeringsregelingen en ingrepen om faillissementen te voorkomen tot fysieke voedselpakketten voor mensen die in isolatie zitten. Volgens het IMF zijn al die ingrepen bij elkaar opgeteld al goed voor zo'n 8000 miljard dollar.

Daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Als de pandemie eenmaal onder controle is, lijkt een mondiaal gecoördineerde stimulering via overheidsinvesteringen een effectief middel om economisch herstel te bevorderen, aldus de kenners bij het fonds.

Herstel

"We weten niet genoeg om de timing en omstandigheden van het uiteindelijke herstel te voorzien. Maar in tijden van nood is het aan beleidsmakers om alles te doen wat nodig is", zegt Vitor Gaspar, die bij het IMF het hoofd is van al het onderzoek naar fiscale zaken. Hij benadrukt dat het cruciaal is om levens te redden en de bevolking te beschermen.

"Zorg wel dat u de bonnen bewaart", voegt Gaspar toe. Daarmee bedoelt hij dat het belangrijk is dat landen al hun investeringen goed in de boeken opnemen, en ook goed kijken naar hun eigen financiële mogelijkheden.

Niet alle maatregelen zorgen direct voor begrotingstekorten en schulden, maar ze brengen op een iets langere termijn vaak wel financiële risico's met zich mee. Denk aan overheidsgaranties voor bedrijfsleningen, zoals die ook in Nederland worden afgegeven. Als die leningen uiteindelijk nooit terugbetaald kunnen worden, krijgt de overheid later met kosten te maken.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

5 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

5 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

6 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

8 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

9 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

9 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

10 uur geleden