Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF raamt sterkere, maar ongelijk verdeelde groei wereldeconomie

IMF raamt sterkere, maar ongelijk verdeelde groei wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie trekt volgend jaar waarschijnlijk harder aan dan eerder voorspeld. Maar de vooruitzichten zijn vooral beter geworden in rijke landen. Voor veel ontwikkelingslanden is het beeld juist somberder dan een paar maanden terug, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij zijn nieuwe ramingen.

De organisatie uit Washington gaat nu uit van 4,9 procent groei in 2022. Eerder voorzag het IMF nog een plus van 4,4 procent. Voor dit jaar blijft de voorspelling dat de wereldeconomie met 6 procent groeit.

Voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de eurozone is de prognose rooskleuriger geworden. Zoals eerder al aangekondigd rekent het IMF voor de Amerikaanse economie dit jaar zelfs op 7 procent groei, de sterkste vooruitgang sinds 1984.

Verschillen in vaccinatiegraad

Maar in een land als India wordt nu juist op 3 procentpunt minder groei gerekend dan de kenners in april nog voor mogelijk hielden. Het economische plaatje ziet er ook minder gunstig uit voor Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam en diverse Afrikaanse landen die het fonds niet met naam heeft genoemd.

Volgens IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath weerspiegelen de bijstellingen de verschillen in vaccinatiegraad. Bijna 40 procent van de bevolking van ontwikkelde economieën is al volledig gevaccineerd, tegen 11 procent in opkomende markten en slechts een fractie van de mensen in ontwikkelingslanden. Armere landen zijn dus veel minder weerbaar tegen de Delta-variant van het coronavirus die de laatste tijd hard om zich heen grijpt.

Steunmaatregelen

Wat ook meespeelt is dat in rijkere landen omvangrijke steun is opgetuigd om bedrijven door de crisis te loodsen. Ook wordt daar fors geïnvesteerd in het herstel uit de crisis, denk aan het grote steunpakket van president Joe Biden in de VS. Armere landen kunnen niet zo diep in de buidel tasten. In veel gevallen zijn steunmaatregelen daar vorig jaar al weer gestopt.

Het IMF wees er samen met andere internationale organisaties onlangs al op dat er door het verschil in middelen een scheiding dreigt te ontstaan tussen rijke en arme landen. De wereld zou echter moeten inzetten op vaccinaties in alle landen en hiervoor zou ook geld beschikbaar moeten komen, vindt het fonds. Er zouden zeker 1 miljard vaccins gedeeld moeten worden met andere landen, zodat eind dit jaar minstens 40 procent en medio volgend jaar 60 procent van de wereldbevolking de benodigde prikken heeft gekregen.

Virusvarianten

Gopinath benadrukt nogmaals dat het herstel in de wereld pas echt gegarandeerd is als de pandemie wereldwijd ten einde is gekomen. Ze waarschuwt dat nieuwe, zeer besmettelijke virusvarianten voorlopig een risico blijven vormen. Een ander gevaar voor de wereldeconomie als geheel is volgens haar de mogelijkheid van een plotselinge omslag in het beleid van centrale banken. Als bijvoorbeeld de Federal Reserve opeens snel de rente zou verhogen, zou dat voor opkomende markten en ontwikkelingslanden een flinke tegenslag kunnen betekenen in hun herstel.

Voor Nederland zijn dit keer geen specifieke cijfers gemeld.

Meer uit Financieel

Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

1 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

6 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

6 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

7 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

10 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

10 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

10 uur geleden