Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF: oorlog Oekraïne kan wereldeconomie ingrijpend veranderen

IMF: oorlog Oekraïne kan wereldeconomie ingrijpend veranderen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De oorlog in Oekraïne kan op de langere termijn ingrijpende gevolgen gaan hebben voor de wereldeconomie. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zo zal de economische groei worden ondermijnd en zal de inflatie sterker stijgen door de hogere prijzen voor energie en voedsel door het conflict, aldus het IMF.

Ook worden internationale handelsstromen en toeleveringsketens verstoord en wordt het vertrouwen van ondernemers geraakt door de oorlog, met dus grotere onzekerheden voor investeerders. "De oorlog is een grote klap voor de wereldeconomie die de groei zal raken en prijzen zal verhogen", stelt het IMF. Het fonds wijst ook op het menselijk lijden en de vluchtelingenstroom door de Russische invasie van Oekraïne.

Het fonds denkt dat landen die erg afhankelijk zijn van voedselleveringen uit Rusland en Oekraïne veel last zullen krijgen van de hogere prijzen. Het gaat bijvoorbeeld om Egypte dat 80 procent van zijn graan uit Rusland en Oekraïne haalt. Maar ook andere landen in Afrika en het Midden-Oosten zijn erg afhankelijk van die importen. Dat kan dan weer leiden tot grotere sociale onrust.

Daarnaast kunnen landen in Centraal-Azië en de Kaukasus geraakt gaan worden door de harde westerse sancties die zijn opgelegd tegen Moskou, bijvoorbeeld doordat de Russische economie sterk krimpt en het betalingsverkeer en toerisme worden ontregeld.

IMF-directeur Kristalina Georgieva had eerder al gezegd dat de verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie voor dit jaar neerwaarts bijgesteld zullen moeten worden vanwege de oorlog. Het IMF komt in april met nieuwe prognoses.

Meer uit Financieel

Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

29 minuten geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

3 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

3 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

4 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

5 uur geleden
Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Ook werd bekend dat diverse Amerikaanse staten juridische stappen nemen tegen het platform vanwege het schenden van de regels. Het nieuws komt een dag nadat de SEC al cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

6 uur geleden