Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF noemt virusuitbraak 'urgentste onzekerheid' wereldeconomie

IMF noemt virusuitbraak 'urgentste onzekerheid' wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe coronavirus is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) momenteel de "urgentste onzekerheid" voor de wereldeconomie. Maar hoe groot de economische impact van de virusuitbraak precies zal zijn, durft het fonds nog niet te zeggen. Voorlopig houdt de organisatie rekening met meerdere scenario's.

Als de verspreiding van het virus snel wordt ingedamd, ligt het voor de hand dat de Chinese economie snel opkrabbelt. Dan zou het Chinese bruto binnenlands product (bbp) alleen in het eerste kwartaal beduidend lager uitkomen, maar over het gehele jaar slechts een kleinere groeivermindering laten zien. Ook zouden de economische gevolgen in andere landen dan beperkt blijven.

Een langdurige en ernstigere uitbraak zou echter leiden tot een scherpere en langere groeivertraging in China, aldus het IMF. De wereldwijde impact ervan zou worden versterkt door meer substantiƫle verstoringen van bevoorradingsketens en een aanhoudende daling van het beleggersvertrouwen, vooral als de epidemie zich verder buiten China uitbreidt.

Het IMF stelde zijn groeivoorspellingen voor de wereldeconomie in januari nog licht naar beneden bij. Volgens de economen van het fonds was het economische beeld vooral in India sterk verslechterd. Toen speelde alle onrust rond het coronavirus nog niet. In april komt het fonds weer met nieuwe ramingen voor de wereldeconomie.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 2 jaar geleden
Ik bezit materieel bijna niets, geen aandelen en geen grote zak spaargeld. Een economisch crisisje mag de rijken en de politici, die dagelijks de gewone man beroven, keihard raken. Wat zullen ze huilie huilie doen als hun gejatte vermogen krimpt.

Meer uit Financieel

Twitter betaalt VS 150 miljoen dollar om privacyzaak te schikken

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - Twitter heeft ingestemd om 150 miljoen dollar (ongeveer 140 miljoen euro) te betalen om een privacyrechtszaak te schikken, melden Amerikaanse autoriteiten. Het socialmediaplatform voorkomt zo dat het wordt aangeklaagd voor het verstrekken van contactgegevens van gebruikers aan adverteerders.

4 uur geleden
Wall Street hoger na Fed-notulen, Nordstrom positieve uitschieter

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten gesloten. Beleggers op Wall Street verwerkten de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve van begin mei. Daaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank vastbesloten is om de hoge inflatie te bestrijden door de rente verder te verhogen. Daarnaast was warenhuisketen Nordstrom een opvallende winnaar dankzij goede kwartaalcijfers en vooruitzichten.

8 uur geleden
FNV: stakingen op komst in slagersbranche

UTRECHT (ANP) - Er komen stakingen in de slagersbranche, met name van personeel bij industriƫle slagerijen die veelal leveren aan supermarkten. Dat zegt FNV na het aflopen van een ultimatum dat de vakbond had gesteld aan werkgevers voor een betere cao. De werkgevers verwerpen het ultimatum en stellen dat stakingen en werkonderbrekingen voor onbepaalde tijd onacceptabel zijn.

9 uur geleden
Nieuwe regels landingsrechten om drukte Schiphol te verminderen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft nieuwe regels voor de start- en landingsrechten ingevoerd, die ervoor moeten zorgen dat deze zomer minder vluchten vertrekken vanaf Schiphol. Door de nieuwe regels zijn luchtvaartmaatschappijen ervan verzekerd dat hun zogeheten slots, het tijdstip waarop een vliegtuig mag opstijgen of landen, niet worden opgevuld door een andere luchtvaartmaatschappij als zij ervoor kiezen een slot niet te gebruiken.

10 uur geleden
Notulen: Federal Reserve vastbesloten hoge inflatie aan te pakken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, is "vastbesloten" de hoge inflatie aan te pakken. Dat blijkt uit de notulen van de beleidsvergadering van begin mei. Toen verhoogde de Fed de rente met een half procentpunt, wat de sterkste renteverhoging in 22 jaar was.

10 uur geleden
Volkswagen treft Britse miljoenenschikking over dieselfraude

LONDEN (ANP/DPA/RTR) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen van 193 miljoen pond, omgerekend 227 miljoen euro, vanwege het dieselschandaal. De regeling werd bereikt met een groep van circa 91.000 bezitters van auto's van Volkswagen en de dochtermerken Skoda, Audi en Seat. Zij hadden in 2016 een gezamenlijke rechtszaak aangespannen tegen Volkswagen vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren.

12 uur geleden
Prosus en Just Eat Takeaway aan kop in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus ging woensdag samen met maaltijdbezorger Just Eat Takeaway aan kop in een hoger gesloten AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam. De stemming op de Europese beurzen was positief in afwachting van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank die later op de dag naar buiten komen. Mogelijk wordt uit die notulen meer duidelijk over toekomstige rentestappen van de Federal Reserve.

13 uur geleden