Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'IMF komt vanwege coronacrisis met kortlopende dollarleningen'

'IMF komt vanwege coronacrisis met kortlopende dollarleningen'

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat in verband met de coronacrisis mogelijk kortlopende dollarleningen verstrekken. Die zijn bedoeld voor landen die een tekort hebben aan dollars, maar die niet genoeg schatkistpapier bezitten om deel te nemen aan een speciaal voor dit probleem bedoeld programma van de Amerikaanse Federal Reserve. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het Fed-programma in kwestie stelt buitenlandse centrale banken in staat bepaalde schulden tijdelijk om te wisselen voor dollars. Volgens Bloomberg heeft het IMF-initiatief om het Fed-programma aan te vullen de steun van de Amerikaanse regering en kan het al binnen enkele weken in werking gezet worden. De Verenigde Staten zijn de grootste aandeelhouder van het IMF.

Het IMF houdt wereldwijd rekening met een recessie die erger is dan tijdens de financiële crisis van 2008. Opkomende economieën hebben naar schatting minstens 2500 miljard dollar aan steun nodig. Dat is heel veel geld, ook bezien vanuit IMF-perspectief. Vandaar dat er gewerkt wordt aan alternatieve manieren om hulp te bieden aan door de coronacrisis getroffen landen. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva stelde eerder dat ze tijdens de grote voorjaarsvergadering van het fonds een sterk pakket aan maatregelen wil voorleggen. Die vergadering vindt volgende week plaats via een videoconferentie.

Bij de Fed wordt verder nog steeds gewerkt aan steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie zelf, die eveneens hard wordt geraakt door de virusuitbraak. Zo heeft de Amerikaanse koepel van centrale banken aangekondigd dat er een nieuw programma in het leven geroepen wordt geroepen om de kredietverlening aan kleine bedrijven in de VS aan te jagen. De Fed zal over deze regeling later deze week meer details bekendmaken.

Meer uit Financieel

Socialemediabedrijf Trump uitblinker op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van afgelopen weekend. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, ging daarop ruim 31 procent omhoog.

36 minuten geleden
Strijd om verbod op handel in zeehondenbont laait weer op in EU

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, gaan evalueren.

47 minuten geleden
AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

4 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

5 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

5 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

6 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

6 uur geleden