Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'IMF komt vanwege coronacrisis met kortlopende dollarleningen'

'IMF komt vanwege coronacrisis met kortlopende dollarleningen'

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat in verband met de coronacrisis mogelijk kortlopende dollarleningen verstrekken. Die zijn bedoeld voor landen die een tekort hebben aan dollars, maar die niet genoeg schatkistpapier bezitten om deel te nemen aan een speciaal voor dit probleem bedoeld programma van de Amerikaanse Federal Reserve. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het Fed-programma in kwestie stelt buitenlandse centrale banken in staat bepaalde schulden tijdelijk om te wisselen voor dollars. Volgens Bloomberg heeft het IMF-initiatief om het Fed-programma aan te vullen de steun van de Amerikaanse regering en kan het al binnen enkele weken in werking gezet worden. De Verenigde Staten zijn de grootste aandeelhouder van het IMF.

Het IMF houdt wereldwijd rekening met een recessie die erger is dan tijdens de financiële crisis van 2008. Opkomende economieën hebben naar schatting minstens 2500 miljard dollar aan steun nodig. Dat is heel veel geld, ook bezien vanuit IMF-perspectief. Vandaar dat er gewerkt wordt aan alternatieve manieren om hulp te bieden aan door de coronacrisis getroffen landen. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva stelde eerder dat ze tijdens de grote voorjaarsvergadering van het fonds een sterk pakket aan maatregelen wil voorleggen. Die vergadering vindt volgende week plaats via een videoconferentie.

Bij de Fed wordt verder nog steeds gewerkt aan steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie zelf, die eveneens hard wordt geraakt door de virusuitbraak. Zo heeft de Amerikaanse koepel van centrale banken aangekondigd dat er een nieuw programma in het leven geroepen wordt geroepen om de kredietverlening aan kleine bedrijven in de VS aan te jagen. De Fed zal over deze regeling later deze week meer details bekendmaken.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

2 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

3 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

4 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

7 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

7 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

7 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

9 uur geleden