Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF komt met nieuwe verwachtingen voor Nederlandse economie

IMF komt met nieuwe verwachtingen voor Nederlandse economie

AMSTERDAM (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt vrijdag met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Een delegatie van het fonds heeft afgelopen dagen onderzoek gedaan naar Nederland en presenteert hiervan de eerste resultaten.

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn energierekeningen van huishoudens en bedrijven flink gestegen en zijn ook boodschappen in de supermarkt behoorlijk duurder geworden. En daar komt voorlopig waarschijnlijk nog geen verandering in. Eerder deze week gaf het Centraal Planbureau (CPB) al aan dat het prijsplafond voor energie dat het kabinet instelt, niet zal voorkomen dat de koopkracht voor een doorsnee huishouden volgend jaar verder zal dalen.

De laatste keer dat het IMF met voorspellingen kwam voor Nederland was in oktober, toen ook wereldwijde groeiramingen naar buiten kwamen. Destijds was de verwachting dat de inflatie in Nederland volgend jaar met 8 procent op een zeer hoog niveau blijft. Daarbij zou de groei van de economie volgend jaar bijna tot stilstand kunnen komen, werd becijferd.

Inmiddels is de inflatie, hoewel nog steeds erg hoog, wel behoorlijk afgenomen ten opzichte van eerder dit jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat het leven over de gehele linie in november een kleine 10 procent duurder was dan een jaar terug. In de maand oktober bedroeg de inflatie nog meer dan 14 procent. Die afname komt onder meer doordat motorbrandstoffen iets goedkoper zijn geworden. Dat heeft alles te maken met de gedaalde olieprijzen.

Meer uit Financieel

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc’s. Consumenten zijn door de hoge inflatie voorzichtiger geworden met het doen van dergelijke aankopen. Het aandeel zakte 3 procent.

18 minuten geleden
Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

1 uur geleden
Internationale luchtvaart nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP) - Het wereldwijde vliegverkeer is nog ver verwijderd van het niveau van voor corona. Afgelopen jaar lag de vraag, ondanks een flinke stijging vergeleken met een jaar eerder, op zo’n 69 procent van 2019. Vooral de Aziatisch-Pacifische markt blijft nog achter, meldt de internationale brancheorganisatie voor luchtvaart IATA.

4 uur geleden
Rentevrees op Damrak duwt tech- en chipbedrijven in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De vrees onder beleggers dat de Amerikaanse centrale bank langer door blijft gaan met het verhogen van de rente heerste maandag op het Damrak. Met name tech- en chipbedrijven moesten het ontgelden, waaronder chipmachinebouwer ASML en chiptoeleverancier ASMI. De vrees werd gevoed door een beter dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten dat vrijdag verscheen.

4 uur geleden
Staalconcern Tata Steel in de rode cijfers

MUMBAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Indiase staalconcern Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies geleden. Het concern had last van een daling van de wereldwijde staalprijzen en een zwakkere vraag door zorgen over een economische recessie, met name in Europa. Daarnaast gingen de energiekosten omhoog.

6 uur geleden
Greenpeace breidt actie op boorplatform uit ondanks bevel rechter

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace heeft nog twee klimmers aan boord gezet van een groot transportschip dat een boorplatform van Shell vervoert. Op de White Marlin van het Nederlandse Boskalis waren vorige week dinsdag al vier activisten van de organisatie geklommen. Ze kregen maandagochtend gezelschap van de twee anderen.

6 uur geleden
Dell daalt op Wall Street na grote ontslagronde

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies is maandag lager gezet op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse computerfabrikant schrapt zo'n 6650 banen om kosten te besparen. Het bedrijf kampt met een sterk afgenomen vraag naar pc's doordat consumenten vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. De banenreductie komt neer op ongeveer 5 procent van het wereldwijde personeelsbestand van Dell. Het aandeel verloor 2,9 procent.

6 uur geleden