Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF: iets meer groei en iets minder sterke prijsstijgingen

IMF: iets meer groei en iets minder sterke prijsstijgingen

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een iets sterkere groei van de wereldeconomie dan eerder voor mogelijk werd gehouden. Tegelijk lijkt het erop dat de prijsstijgingen dit jaar minder hevig zullen zijn dan economen van de VN-organisatie bij hun vorige grote raming in april nog voorzagen.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat de wereldeconomie dit jaar met 3 procent vooruit en volgend jaar nog eens met 3 procent. Eerder rekende het IMF nog op plussen van 2,8 en 3 procent. Voor de inflatie is de verwachting nu dat deze over heel dit jaar afzwakt tot 6,8 procent, 0,2 procentpunt minder dan bij de vorige raming. De periode met hoge inflatie zou wel wat langer aanhouden. Het IMF gaat voor volgend jaar uit van een 5,2 procent hoger prijspeil. Eerder was de prognose nog een plus van 4,9 procent.

"De wereldeconomie blijft zich geleidelijk herstellen van de pandemie en de Russische invasie van Oekraïne", constateert IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. Daarbij onderstreept hij dat de energie- en voedselprijzen al weer behoorlijk zijn gedaald sinds hun eerdere pieken.

Risico's

Toch moet er volgens Gourinchas niet te vroeg worden gejuicht. De groei is met name in ontwikkelde economieën nog erg beperkt en zwakker dan vorig jaar. Het eurogebied is bijvoorbeeld nog aan het bijkomen van de scherpe stijging van de gasprijzen van vorig jaar. Hier voorziet het IMF dit jaar en volgend jaar 0,9 en 1,5 procent groei. Dat is wel een tikkeltje meer dan eerder geraamd, maar de cijfers blijven bescheiden. Over Nederland heeft het IMF nu geen nieuwe cijfers.

Ook ziet Gourinchas nog veel risico's waardoor de vooruitzichten zomaar weer kunnen verslechteren. Zo ziet hij dat de renteverhogingen van centrale banken op de bedrijvigheid drukken. Daardoor is lenen immers behoorlijk duurder geworden. De topeconoom ziet ook dat de lonen duidelijk beginnen op te lopen. Daardoor ligt een loon-prijsspiraal op de loer, waarbij bedrijven zich aangezet voelen om hun prijzen juist verder op te voeren. Gourinchas vertrouwt er vooralsnog wel op dat het niet zo ver komt.

In de ogen van de deskundige is het van belang dat centrale banken niet te vroeg beginnen met het weer verlagen van de rente. Dat kan volgens hem alleen als de inflatie duidelijke en aanhoudende tekenen van afkoeling vertoont. "We zijn er nog niet", benadrukt hij. Het IMF drukt overheden op het hart om veel eerder opgezette steunmaatregelen af te bouwen en weer te kijken naar hun eigen financiële gezondheid.

Meer uit Financieel

KLM: uitspraak rechter over staking 'positief voor passagiers'

AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."

5 uur geleden
Rechter verbiedt staking van grondpersoneel KLM van woensdag

AMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

5 uur geleden
Martijn Snoep herbenoemd als bestuursvoorzitter ACM

AMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.

6 uur geleden
AEX sluit lager in aanloop deadline importheffingen Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.

6 uur geleden
Kabinet wil Invest-NL en Invest International laten fuseren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Schiphol waarschuwt voor onaanvaardbare risico's bij KLM-staking

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.

8 uur geleden
Bronnen: OPEC+ besluit zaterdag over nieuwe productieverhoging

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.

8 uur geleden