
IMF: hele wereld versneld vaccineren om coronacrisis te beëindigen
WASHINGTON (ANP) - De economie kan niet volledig herstellen van de coronacrisis totdat de pandemie onder controle is. Door het verschil in middelen dreigt echter een scheiding te ontstaan tussen rijke en arme landen, merkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op. Daarom moet de wereld inzetten op vaccinaties in alle landen.
Eind 2021 moet in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd zijn, bepleit het IMF. Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn en tegelijkertijd moet er voldoende getest worden en virusuitbraken actief worden opgespoord via bron- en contactenonderzoek.
Daar is 50 miljard dollar voor nodig, berekende de denktank. Die uitgave kan echter 9 biljoen dollar opleveren als daardoor de wereldeconomie weer sneller op zijn oude niveau is. Voor de rijke landen is de potentiële economische winst 1 biljoen dollar, waardoor het volgens het IMF "mogelijk de hoogst renderende publieke investering ooit" is.
Covax
Dat geld zou moeten komen van donoren als publieke organisaties als ontwikkelingsbanken, maar ook van overheden. Met het geld moet onder meer Covax, dat vaccins levert aan arme landen, meer vaccins kunnen bestellen zodat de beschikbare productieruimte wordt vastgelegd. Ook moeten landen zorgen voor de vrije handel in ruwe materialen en geproduceerde vaccins. Met name het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden de afgelopen tijd beschuldigd van vaccin-nationalisme, maar ook de Europese Unie heeft de export van vaccins tegengehouden.
Verder denkt het IMF dat landen dit jaar genoeg vaccins voor 500 miljoen mensen kunnen doneren. Dat zou zelfs kunnen als ze de vaccinatie van hun eigen bevolking voorrang geven.
Verder investeren
Het IMF wil verder investeren in meer productie en onderzoek naar vaccins die ook nieuwe varianten beter bestrijden. Ook kan zo de noodzaak voor herhaalvaccinaties om de immuniteit weer te versterken worden ondervangen.
Het grootste deel van het benodigde geld, ongeveer 30 miljard dollar, is volgens de denktank nodig om overal testcapaciteit te creëren, geneesmiddelen in te kopen en te verspreiden voor de behandeling van corona en de voorbereiding voor grootschalige vaccinatiecampagnes.
Meer uit Financieel
TARTOUS (ANP/RTR) - De Syrische havenautoriteit heeft een deal gesloten ter waarde van 800 miljoen dollar (ruim 684 miljoen euro) met DP World, een van de grootste havenexploitanten ter wereld. Met de overeenkomst moeten de infrastructuur en logistieke diensten van Syrische havens worden versterkt, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.
34 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.
1 uur geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
7 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
20 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
21 uur geleden