
IMF heeft somberdere verwachtingen voor wereldeconomie
WASHINGTON (ANP/AFP) - De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn "aanzienlijk somberder" geworden en kunnen nog verder verslechteren, denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat komt door de Russische oorlog in Oekraïne en de sterke inflatie die die heeft veroorzaakt, maar ook door hongersnood en armoede die daar weer het gevolg van zijn, schreef IMF-hoofd Kristalina Georgieva in een blog. Haar waarschuwing komt enkele maanden nadat de denktank zijn economische verwachtingen voor veel landen al naar beneden bij had gesteld.
"Het wordt een pittig 2022 en mogelijk een nog zwaarder 2023, met een toegenomen kans op recessie", aldus Georgieva. Zij schreef het blog in de aanloop naar de G20-bijeenkomst op Bali van vrijdag en zaterdag. Daar komen de ministers van Financiën en centrale bankiers van de twintig grootste economieën bijeen.
Het IMF komt later deze maand met een nieuwe economische prognose. Volgens Georgieva gaat die uit van een lagere mondiale economische groei dan de 3,6 procent die de organisatie in april voorspelde. "We waarschuwden toen al dat er de nodige risico's waren die de groei bedreigden en een deel daarvan is sindsdien uitgekomen." Vooruitzichten blijven bovendien "extreem onzeker" maar het is al wel duidelijk dat de armsten het zwaarst getroffen zullen worden.
Georgieva is wel een voorstander van harde ingrepen om de inflatie onder controle te krijgen, zelfs als dat een recessie betekent. "Nu ingrijpen doet minder pijn dan later ingrijpen." Tegelijkertijd is het van belang dat arme landen een deel van hun schulden wordt kwijtgescholden. Georgieva wijst erop dat armere landen vaak schulden in buitenlandse valuta als dollars of euro's hebben uitstaan en daardoor kwetsbaarder zijn als de eigen munteenheid verzwakt tegenover die munten.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden