Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF: grotere kans dat groei wereldeconomie onder 2 procent zakt

IMF: grotere kans dat groei wereldeconomie onder 2 procent zakt

WASHINGTON (ANP/AFP) - De kans is steeds groter dat de groei van de wereldeconomie onder de 2 procent zakt. Daarvoor waarschuwde Kristalina Georgieva, de baas Internationaal Monetair Fonds. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de uitbraak van het coronavirus en de wereldwijde financiële crisis van 2009.

De grootste economieën van de wereld worstelen met de gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne. Daardoor rijzen de kosten voor voedsel en energie de pan uit. Naast de hoge inflatie kampt vooral China nog met de impact van de coronapandemie. Het strenge beleid van Beijing om verspreiding van het virus tegen te gaan raakt onder andere de productiviteit van het land.

"De kans dat de groei nog verder vertraagt en onder de 2 procent komt, was één op vier", zei Georgieva op de Reuters NEXT-conferentie, verwijzend naar de recente verwachtingen van het fonds voor 2023. "Als we naar de meest recente indicatoren kijken, maken we ons zorgen dat deze kans nog iets groter wordt."

Zorgwekkend

Het IMF verwacht dat meer dan een derde van de wereldeconomie dit jaar of volgend jaar zal krimpen. Daarbij zullen de economieën de Verenigde Staten, de Europese Unie en China naar verwachting stagneren. Mogelijk is ook hier straks sprake van krimp. Vooral de situatie in China is volgens het IMF zorgwekkend. Vooral omdat erop gerekend werd dat 35 tot 40 procent van de wereldwijde groei afkomstig was van de groei van de tweede economie van de wereld.

Het IMF geeft in januari een update van zijn economische vooruitzichten.

Meer uit Financieel

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

27 minuten geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

3 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

5 uur geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

6 uur geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

7 uur geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

9 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

12 uur geleden