Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF: grotere kans dat groei wereldeconomie onder 2 procent zakt

IMF: grotere kans dat groei wereldeconomie onder 2 procent zakt

WASHINGTON (ANP/AFP) - De kans is steeds groter dat de groei van de wereldeconomie onder de 2 procent zakt. Daarvoor waarschuwde Kristalina Georgieva, de baas Internationaal Monetair Fonds. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de uitbraak van het coronavirus en de wereldwijde financiële crisis van 2009.

De grootste economieën van de wereld worstelen met de gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne. Daardoor rijzen de kosten voor voedsel en energie de pan uit. Naast de hoge inflatie kampt vooral China nog met de impact van de coronapandemie. Het strenge beleid van Beijing om verspreiding van het virus tegen te gaan raakt onder andere de productiviteit van het land.

"De kans dat de groei nog verder vertraagt en onder de 2 procent komt, was één op vier", zei Georgieva op de Reuters NEXT-conferentie, verwijzend naar de recente verwachtingen van het fonds voor 2023. "Als we naar de meest recente indicatoren kijken, maken we ons zorgen dat deze kans nog iets groter wordt."

Zorgwekkend

Het IMF verwacht dat meer dan een derde van de wereldeconomie dit jaar of volgend jaar zal krimpen. Daarbij zullen de economieën de Verenigde Staten, de Europese Unie en China naar verwachting stagneren. Mogelijk is ook hier straks sprake van krimp. Vooral de situatie in China is volgens het IMF zorgwekkend. Vooral omdat erop gerekend werd dat 35 tot 40 procent van de wereldwijde groei afkomstig was van de groei van de tweede economie van de wereld.

Het IMF geeft in januari een update van zijn economische vooruitzichten.

Meer uit Financieel

Meerdere geïnteresseerden in overname failliet Scotch & Soda

HOOFDDORP (ANP) - Meerdere partijen hebben interesse getoond om de failliete kledingketen Scotch & Soda over te nemen. Dit meldt curator Michel Moeijes vrijdag, twee dagen na het faillissement. Het zijn er "een aantal, niet vreselijk veel", zegt hij.

7 minuten geleden
Stellantis overweegt minder stekkerauto's te maken in China

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Stellantis overweegt de productie van sommige elektrische automodellen van zijn Chinese partner Leapmotor te verplaatsen van China naar Europa. De mogelijke verschuiving is het gevolg van de hogere importheffing die de Europese Unie dreigt in te voeren op stekkerauto's uit China.

21 minuten geleden
Ministerie: herinvoeren statiegeld lachgascilinders niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Er komt geen nieuw statiegeldsysteem voor lachgascilinders. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zo'n regeling niet mogelijk. Afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

24 minuten geleden
EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

1 uur geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

1 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

2 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

2 uur geleden