
IMF: gebrekkige kredietverlening banken kan crisis versterken
WASHINGTON (ANP) - Een gebrekkige kredietverlening door banken kan er voor zorgen dat de coronacrisis erger uitpakt dan nodig. Daarvoor waarschuwen economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Steunmaatregelen zouden er volgens hen op gericht moeten zijn om een mogelijk crisisversterkend effect van banken te voorkomen.
De kenners wijzen erop dat banken bij de financiële crisis van 2008 kampten met grote verliezen. Dat zette destijds een grote rem op de verstrekking van kredieten aan tal van bedrijven, met als gevolg dat de economische neergang werd versterkt.
Het is zaak dat dit scenario zich dit keer niet herhaalt, benadrukken de IMF-economen. De financiële sector staat er wereldwijd beter voor dan ruim tien jaar terug, is hun indruk. Zo hebben banken hun buffers flink versterkt. Toch zal de weerbaarheid van banken door de coronacrisis waarschijnlijk behoorlijk op de proef worden gesteld.
Steunmaatregelen
Eerder op de dag voorspelde het fonds al dat de wereldeconomie te maken heeft met de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Naarmate de viruspandemie langer aanhoudt zullen de kredietverliezen van banken waarschijnlijk toenemen.
Afgelopen tijd hebben nationale overheden en centrale banken al tal van steunmaatregelen aangekondigd. Die zijn er deels op gericht de geldstromen bij banken op gang te houden. De deskundigen van het IMF hameren erop dat dit soort steun komende tijd erg belangrijk blijft om een krachtig en houdbaar economisch herstel mogelijk te maken als de pandemie eenmaal onder controle is. Internationale samenwerking is daarbij ook erg belangrijk, aldus het IMF dat zelf eveneens werkt aan extra steunmaatregelen.
Het fonds gaat in zijn rapport over de mondiale financiële stabiliteit niet specifiek in op de situatie in Nederland. Ook in dit land leven zorgen dat ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis soms maar moeizaam aan kredieten van banken kunnen komen. Volgens ondernemersorganisaties moeten bedrijven vaak hele processen doorlopen om een lening krijgen. Dat kan sneller, vinden ze. Banken werken er wel aan om het grote aantal bedrijven, dat bij hen aanklopt, snel te hulp te kunnen schieten.
Meer uit Financieel
BEIJING (ANP) - China heeft het importtarief van 125 procent op de import van ethaan uit de Verenigde Staten, dat eerder deze maand was ingevoerd, ingetrokken. Dit meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van ingewijden.
22 minuten geledenATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Coca-Cola denkt goed bestand te zijn tegen de handelsonrust omdat het in tal van landen actief is en veel frisdranken lokaal laat bottelen. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers gaf het Amerikaanse concern aan dat de impact van importheffingen waarschijnlijk "beheersbaar" is. Daarom handhaafde het zijn eerder gestelde financiële prognoses.
25 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft dinsdag harde kritiek geuit op webwinkelconcern Amazon vanwege het vermeende plan om de kosten van president Donald Trumps invoertarieven naast de totaalprijs van producten op de website te tonen. "Dit is een vijandige en politieke daad van Amazon", zei Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt tijdens een persconferentie.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP ging dinsdag onderuit op de beurs in New York. Het bedrijf met een notering in New York heeft gewaarschuwd voor "zeer onzekere" omstandigheden vanwege de onrust rond de Amerikaanse handelstarieven.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De wereldwijde grondstofprijzen dalen naar verwachting in de komende jaren dalen tot het laagste niveau sinds 2020, meldt de Wereldbank in een nieuw rapport. 's Werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking merkt daarbij op dat de lagere grondstofprijzen de inflatierisico's, door de Amerikaanse importheffingen, op korte termijn kunnen temperen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De wereldwijde grondstofprijzen dalen naar verwachting in de komende jaren dalen tot het laagste niveau sinds 2020, meldt de Wereldbank in een nieuw rapport. 's Werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking merkt daarbij op dat de lagere grondstofprijzen de inflatierisico's, door de Amerikaanse importheffingen, op korte termijn kunnen temperen.
1 uur geledenATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse pakketbezorger UPS wil dit jaar ongeveer 20.000 banen schrappen. Ook is het bedrijf van plan tegen eind juni 73 faciliteiten te sluiten. Dit verwacht UPS bij het bekendmaken van zijn kwartaalresultaten.
2 uur geleden