Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

Eerder dit jaar meldde de speciale IMF-gezant voor Oekraïne, Gavin Gray, al dat het land vorderingen heeft gemaakt met hervormingen die de organisatie nodig vond. Zo is Oekraïne bezig met het verbeteren van het openbaar bestuur, de strijd tegen corruptie en het versterken van de rechtsstaat

"Naast de verschrikkelijke humanitaire offers, heeft de Russische invasie van Oekraïne een verwoestend effect op de economie", verklaart Gray nu bij de bekendmaking van de overeenkomst. Zo kromp de Oekraïense economie in 2022 met 30 procent en leven meer mensen in armoede sinds het Russische leger het land binnenviel. Voor de Oekraïense regering is het ondertussen steeds moeilijker om aan genoeg geld te komen voor de enorme uitgaven aan de strijd tegen de Russen, waardoor het begrotingstekort hard oploopt.

Eigen regels aanpassen

De miljardensteun moet helpen bij het stabiliseren van de overheidsfinanciën, de wederopbouw en het economisch herstel. Op de lange termijn moet het geld ook helpen bij de toetreding tot de Europese Unie. Het IMF verwacht verder dat bondgenoten van Oekraïne met extra financiële hulp komen dankzij het nieuw pakket.

Om Oekraïne zo'n groot noodpakket te kunnen bieden, moest het IMF wel de eigen regels aanpassen. Voorheen was het niet mogelijk om landen te hulp te schieten die met buitengewoon veel onzekerheden kampten, zoals een oorlog met een buurland. Maar eerder deze maand paste de organisatie die regels zodanig aan dat noodkredieten wel mogelijk zijn aan landen die buiten hun eigen schuld om te maken hebben met grote risico's.

Meer uit Financieel

Brits bedrijfsleven pleit voor betere band met Europese Unie

LONDEN (ANP/AFP) - Het Britse bedrijfsleven roept de winnaar van de aanstaande verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op om meer werk te maken van goede relaties met de Europese Unie. Het landenblok, waar de Britten vier jaar geleden uitstapten, blijft de belangrijkste exportmarkt voor het Verenigd Koninkrijk. Maar door de brexit zijn de kosten om zaken te doen met het Europese vasteland wel toegenomen.

42 minuten geleden
Amazon mag bezorgdienst met drones uitbreiden

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon mag in de VS zijn bezorgdienst met drones uitbreiden. De toestellen mogen voortaan van de Federal Aviation Administration (FAA) ook buiten het gezichtsveld van piloten vliegen, waardoor hun bereik wordt vergroot en meer klanten toegang krijgen tot de dienst. Amazon Prime Air gaat het gebied in Texas waar nu wordt proefgedraaid met de bezorgdrones uitbreiden.

50 minuten geleden
Denen moeten Ozempic inruilen voor goedkoper alternatief

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken, het thuisland van farmaceut Novo Nordisk, wil dat Ozempic-patiënten overstappen op een goedkoper geneesmiddel. De enorme populariteit van het diabetesmedicijn, dat steeds vaker wordt gebruikt als afslankmiddel, gaat de Deense gezondheidszorg te veel geld kosten.

1 uur geleden
FNV wil stakingen in metaal- en techniekbranche uitbreiden

EINDHOVEN (ANP) - Vakbond FNV wil de stakingen in de metaal- en techniekbranche uitbreiden van 24 naar 48 uur. "We gaan opschalen in duur", laat FNV-onderhandelaar Peter Reniers donderdag weten tijdens een stakingsbijeenkomst in Eindhoven.

1 uur geleden
Brede oproep aan Gilead voor meer toegankelijk hiv-middel

FOSTER CITY (ANP/AFP) - De Amerikaanse farmaceut Gilead moet toestaan dat er meer en goedkopere versies komen van zijn nieuwe, veelbelovende medicijn tegen hiv. Meer dan driehonderd mensen, onder wie politici, gezondheidswetenschappers, activisten en beroemdheden als Gillian Anderson, Stephen Fry en Sharon Stone deden deze oproep donderdag in een brief aan topman Daniel O'Day.

2 uur geleden
EU voert 'verlammende' importheffingen in voor Russisch graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie voert onbetaalbaar hoge importheffingen in voor graan uit Rusland en Belarus, een nauwe bondgenoot. Dat kost Rusland inkomsten die het anders zou kunnen besteden aan de oorlog tegen Oekraïne. De heffingen moeten ook voorkomen dat het Kremlin de kans krijgt om de Europese markt te ontwrichten. En het wordt moeilijker voor Rusland om gestolen Oekraïens graan te slijten, zeggen de EU-lidstaten.

2 uur geleden
Sandalenmerk Birkenstock krikt omzetverwachting op

LONDEN (ANP) - De vraag naar sandalen van het Duitse merk Birkenstock blijft groot. De tot mode-item gebombardeerde instappers leverden het bedrijf in de eerste drie maanden van 2024 ruim een vijfde meer omzet op. Dat is voor het onlangs naar de beurs gestapte bedrijf reden om de omzetverwachtingen voor heel het boekjaar naar boven bij te stellen.

2 uur geleden