
IMF en Amerikaanse overheid beraden zich over lot Georgieva
WASHINGTON (ANP) - Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt naar verluidt vrijdag weer bij elkaar om te praten over de beschuldigingen van onethisch gedrag tegen topvrouw Kristalina Georgieva, meldden ingewijden aan persbureau Reuters. Maar of ze kan aanblijven of moet opstappen, is niet alleen onderwerp van gesprek in het hoofdkantoor van het IMF zelf. Bij het Amerikaanse ministerie van Financiën zou er ook worden beraadslaagd over het lot van de Bulgaarse.
Georgieva wordt ervan beticht een aantal jaar geleden, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk te hebben uitgeoefend om China beter te laten presteren in een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. Zelf heeft Georgieva de beschuldigingen fel tegengesproken. Ze zou nooit op het verdraaien van feiten hebben aangedrongen. De kwestie heeft al veel stof doen opwaaien in de financiële wereld. Nobelprijswinnaar en voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank Paul Romer uitte onlangs eveneens forse kritiek op Georgieva.
Het IMF heeft besloten om de zaak grondig te onderzoeken. Niet alleen Georgieva zelf is deze week uitgebreid ondervraagd, maar bijvoorbeeld ook de opstellers van het rapport voor de Wereldbank dat het handelen van de huidige IMF-baas ter discussie stelde.
Voorgangers
De Verenigde Staten zijn de belangrijkste aandeelhouder van het fonds, vandaar dat het oordeel van de Amerikanen volgens bronnen van persbureau Bloomberg doorslaggevend kan zijn. Washington ziet het als zijn verantwoordelijkheid om de integriteit van internationale financiële organisaties te waarborgen. Zowel het IMF als de Wereldbank heeft zijn hoofdkantoor in de Amerikaanse hoofdstad.
Als Georgieva gedwongen zou worden om te stoppen als hoofd van het IMF, zou ze niet de eerste leider zijn die het fonds voortijdig verlaat. In 2011 was de positie van toenmalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn onhoudbaar geworden door een vermeend seksschandaal. Daarna kwam Georgieva's voorganger Christine Lagarde aan het roer. Die Française vertrok in 2019 om president te worden van de Europese Centrale Bank (ECB).
Toen er werd gezocht naar een opvolger voor Lagarde was voormalig Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ook een van de kandidaten. Maar na een stemming bleek dat Georgieva kon rekenen op meer steun voor de topfunctie bij het IMF, waarna Dijsselbloem zich terugtrok.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.
9 uur geledenAUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.
9 uur geleden