Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF denkt dat inflatie dit jaar verder stijgt en daarna afzwakt

IMF denkt dat inflatie dit jaar verder stijgt en daarna afzwakt

WASHINGTON (ANP) - De inflatie die in veel landen al een tijdje hard oploopt, bereikt ergens komende maanden waarschijnlijk een piek. Daarna zal de toename van het algehele prijspeil terugzakken naar een normaler niveau, voorziet het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De economen van de organisatie denken dat dit laatste ongeveer halverwege volgend jaar zal gebeuren.

In een nieuwe raming voor de inflatie in ontwikkelde economieën houdt het IMF rekening met een piek van 3,6 procent eind dit jaar. Een half jaar later zou de inflatie dan op 2 procent moeten liggen, wat in lijn is met de doelstellingen van centrale banken. In opkomende markten lopen de prijzen momenteel harder op. Daar voorziet het IMF een vergelijkbare ontwikkeling, maar dan met andere percentages.

De nieuwe inschattingen zijn nog met veel onzekerheden omgeven. Het zou dus zomaar kunnen dat de sterke prijsstijgingen langer aanhouden. Maar het rapport laat wel zien dat het fonds de mening van centrale banken deelt dat de hoge inflatie van de laatste tijd waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen betreft.

Olieprijzen

Onder meer de olieprijzen en de gasprijzen lopen momenteel hard op. Door bijvoorbeeld verstoringen in de internationale scheepvaart zijn ook veel andere grondstoffen een stuk duurder geworden. Fabrikanten rekenen dit door aan consumenten, die daardoor ook merken dat het leven duurder wordt. De hoge inflatie in veel landen houdt ook de beursvloeren al een tijdje in de greep. Beleggers zijn namelijk bang dat centrale banken ingrijpen door hun steunbeleid versneld af te bouwen. Dat laatste is iets wat beleggers liever niet zien gebeuren.

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva waarschuwde eerder deze week nog dat de impact van de sterk oplopende inflatie niet moet worden onderschat. Voedsel werd wereldwijd tientallen procenten duurder. Dit kan een belemmering vormen voor het economisch herstel uit de coronacrisis. Vooral armere landen en huishoudens lijden onder de steeds hogere prijzen voor voedsel en energie, zei Georgieva in een speech voor de Bocconi-universiteit in Milaan. Het IMF zwakt op de komende najaarsvergadering de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie dan ook af, kondigde ze alvast aan.

Meer uit Financieel

Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

2 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

2 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

3 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

3 uur geleden
Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

4 uur geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

4 uur geleden