
IMF-bewindvoerder: bankenbelasting raakt mogelijk spaarrente
MARRAKECH (ANP) - Het plan in de Tweede Kamer voor een hogere bankenbelasting kan ervoor zorgen dat banken hun spaarrentes minder snel opvoeren. Dat heeft bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten weten aan het ANP.
Volgens de Nederlander, die in het bestuur zit van het IMF en nu in Marrakech is voor de jaarvergadering van het fonds, gaat het hier om een politieke keuze. "Maar je moet je ook afvragen wat de impact is voor degene die zo'n belasting raakt. Betalen de banken het van de overwinst of sleutelen ze straks aan hun eigen rentes?"
Verlaagd
Een gelegenheidscoalitie met onder andere GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en D66 wil met een hogere bankenbelasting vanaf 2025 extra geld ophalen om in koopkrachtmaatregelen te steken. De banken maken juist stevige winsten.
De partijen mikten eerst op een extra opbrengst van 350 miljoen euro. Maar na een negatief advies daarop van het demissionair kabinet, zagen ze vorige week in dat die verhoging te gortig zou zijn. Daarom is het bedrag verlaagd naar 150 miljoen euro.
Heikel onderwerp
Hilbers noemt die verlaging "niet onverstandig". Hij geeft aan het streven om meer geld op te halen te ondersteunen, en het IMF beveelt ook aan om buffers in overheidsfinanciën verder op te bouwen. Maar hij wijst er tevens op dat politici zich ook moeten realiseren wat de gevolgen van maatregelen kunnen zijn.
Het verhogen van de spaarrente is dit jaar een heikel onderwerp. De Europese Centrale Bank (ECB) is halverwege vorig jaar begonnen met het opvoeren van de rente in de strijd tegen de hoge inflatie. Maar terwijl de ECB zijn rentetarieven al met meerdere procentpunten heeft opgevoerd is de spaarrente bij de grote Nederlandse banken veel minder gestegen.
'Iedereen betaalt'
Voor minister van Financiën Sigrid Kaag was de situatie al aanleiding om banken op te roepen hun spaarrentes meer te verhogen. Maar volgens de banken zelf hangt het niveau van hun spaarrentes af van meer factoren dan alleen de rentetarieven van de ECB.
De banken zien ook niets in het plan voor een hogere bankenbelasting, lieten ze onlangs weten. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hadden eveneens forse kritiek. Volgens de lobbyclubs voor het bedrijfsleven zou het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers uiteindelijk slecht zijn voor de welvaart van alle Nederlanders. "De bankenbelasting is zorgelijk omdat het uiteindelijk doorwerkt naar de kredietverlening aan alle burgers en bedrijven", aldus de organisaties. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - Het verbod van de rechter in Amsterdam van een staking van KLM-grondpersoneel op Schiphol komende woensdagmiddag is "positief voor alle passagiers die volgende week woensdag met ons reizen en voor KLM als bedrijf". Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een reactie. "We kunnen nu onze operatie veilig blijven uitvoeren."
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Grondpersoneel van KLM mag aanstaande woensdagmiddag niet acht uur lang staken, oordeelt de kortgedingrechter in Amsterdam. Daarmee gaat de rechter mee in het betoog van zowel KLM als Schiphol dat de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde actie te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Martijn Snoep is herbenoemd als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ministerraad heeft ingestemd met zijn herbenoeming die per 1 september ingaat. Snoep vormt samen met bestuursleden Manon Leijten en Martijn Ridderbos het bestuur van de toezichthouder.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers moesten het doen zonder richting uit Wall Street omdat de Amerikaanse aandelenmarkten dicht zijn voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Handelaren deden het verder voorzichtig aan nu de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump steeds dichterbij komt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
16 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
16 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
17 uur geleden