Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMCD winnaar in AEX na halve handelsdag, Wall Street gesloten

IMCD winnaar in AEX na halve handelsdag, Wall Street gesloten

AMSTERDAM (ANP) - Chemicaliëndistributeur IMCD was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index. De Amsterdamse hoofdindex liet zelf weinig beweging en eindigde licht lager. De aandelenmarkten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Amsterdam en Parijs, waren maar een halve dag open vanwege kerstavond en veel beleggers hadden een lang weekend genomen. Daardoor werd er maar weinig gehandeld. De beurzen in Frankfurt, Milaan, Madrid en Zürich bleven de hele dag dicht en ook Wall Street houdt de deuren gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 790,48 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1057,31 punten. De beurs in Londen, die om 13.30 uur sloot, steeg een fractie en Parijs eindigde 0,3 procent in de min.

De aandelenbeurzen lieten de afgelopen dagen al een sterk herstel zien na de aanvankelijke schrik over de omikronvariant. Op Wall Street bereikte de S&P 500 donderdag zelfs weer een recordniveau. Hoewel de nieuwe variant besmettelijker is dan de deltavariant lijken mensen na een besmetting beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname, blijkt uit een Brits onderzoek. Ook beleggers lijken erop te gokken dat de economische impact van omikron meevalt.

Signify en Randstad

IMCD voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 1,5 procent. Verlichtingsbedrijf Signify en uitzender Randstad stonden onderaan met minnen tot 1 procent. Philips zakte 0,7 procent. Het zorgtechnologiebedrijf won een dag eerder nog ruim 2 procent dankzij een goed ontvangen update over zijn slaapapneuapparaten. Begin dit jaar maakte Philips bekend de apparaten te gaan terugroepen vanwege isolatieschuim dat gevaarlijk zou kunnen zijn voor patiënten.

In de MidKap ging fitnessketen Basic-Fit aan kop met een plus van dik 3 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis sloot de rij met een min van 0,8 procent.

Verlies Air France-KLM

Air France-KLM verloor 0,5 procent. Beleggers verwerkten de berichten uit de Verenigde Staten dat United Airlines en Delta Air Lines samen ruim tweehonderd vluchten op kerstavond hebben geannuleerd. Als reden geven de luchtvaartmaatschappijen de omikronvariant op die bij veel bemanningsleden voor besmettingen heeft gezorgd.

Bij de kleinere bedrijven steeg Sligro 8,2 procent. Analisten van Degroof Petercam verhoogden het advies voor het groothandelsbedrijf.

De euro was 1,1319 dollar waard, tegen 1,1315 dollar een dag eerder. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 76,14 dollar per vat. De Amerikaanse oliemarkt was gesloten.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

2 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

3 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

5 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

5 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

6 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

6 uur geleden