Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMCD herstelt in fors hogere AEX, PostNL zakt na winstalarm

IMCD herstelt in fors hogere AEX, PostNL zakt na winstalarm

AMSTERDAM (ANP) - IMCD was maandag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een flinke winst liet zien. De chemicaliëndistributeur won 3,5 procent en herstelde daarmee van het koersverlies van afgelopen vrijdag, dat volgde op de jaarresultaten van het bedrijf. PostNL ging daarentegen hard onderuit. De post- en pakketbezorger zag de omzet en winst afgelopen jaar dalen en kondigde aan tot driehonderd banen te schrappen om kosten te besparen.

De bezuinigingen bij PostNL treffen vooral de afdeling Pakketten, waar management- en ondersteunende posities verdwijnen. Volgens topvrouw Herna Verhagen zullen de uitdagende omstandigheden naar verwachting ook in 2023 aanhouden. De nieuwe vooruitzichten die PostNL voor dit jaar heeft afgegeven komen volgens analist David Kerstens van Jefferies neer op een winstwaarschuwing. Ook verlaagden analisten van Degroof Petercam het advies voor PostNL naar verkopen. Het aandeel werd ruim 8 procent lager gezet en was de grootste daler in de MidKap.

De stemming op de Europese beurzen was positief, na de koersverliezen op vrijdag. Beleggers lijken de zorgen over de aanhoudende hoge inflatie even aan de kant te schuiven. De AEX noteerde rond het middaguur 1,5 procent hoger op 757,69 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 1016,39 punten. Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway, die later deze week met cijfers komt, was de sterkste stijger met een plus van een kleine 3 procent.

Shell

De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 1,5 procent. De DAX in Frankfurt dikte 1,6 procent aan. Commerzbank won 4 procent. De Duitse bank keerde weer terug in de Duitse hoofdindex.

Chipmachinemaker ASML en techinvesteerder Prosus behoorden tot de kopgroep in de AEX, met plussen tot 2,7 procent. Olie- en gasconcern Shell profiteerde van een koopadvies door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en klom 2,1 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer was de enige daler met een min van 0,6 procent.

Primark

AB Foods steeg 1,6 procent in Londen. Het moederbedrijf van budgetkledingketen Primark denkt dit jaar via hogere prijzen meer marge te kunnen maken op de verkoop van kleding, accessoires en andere artikelen. De Britse eigenaar rekent er ook op met Primark extra marktaandeel te winnen.

In Parijs daalde Thales 0,1 procent. Het Franse technologie- en defensieconcern wil dit jaar 12.000 mensen in dienst nemen als gevolg van de grote vraag naar oorlogstuig na de Russische inval in Oekraïne. In Nederland zoekt Thales zo'n vierhonderd nieuwe mensen.

De euro was 1,0561 dollar waard, tegenover 1,0548 op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 76,21 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 82,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

7 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

10 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

11 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

12 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

14 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

15 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

15 uur geleden