Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Imam Yassin Elforkani vertrekt bij Blauwe Moskee in Amsterdam

Imam Yassin Elforkani vertrekt bij Blauwe Moskee in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Imam Yassin Elforkani vertrekt bij de Blauwe Moskee in Amsterdam. Na acht jaar stopt hij daar als hoofdimam en ook als voorzitter van het moskeebestuur, vertelt hij in een interview met NRC. Hij stopt mede onder druk van heftige bedreigingen die hij de afgelopen tijd heeft gekregen.

De hoofdimam van de moskee in de wijk Slotervaart in Nieuw-West stopt eind deze maand met zijn werk. Zijn rol als bestuursvoorzitter zal worden overgenomen door een vrouw, dat om volgens Elforkani het progressieve karakter van de moskee, die hij oprichtte, te onderstrepen.

De imam wil vertrekken op "een piekmoment". "Ik heb acht jaar in de leiding gezeten van deze prachtige moskee. We hebben felle debatten gevoerd, intern met de moslimgemeenschap, maar ook extern met politici en opiniemakers over belangrijke vraagstukken die onze samenleving aangaan. We hebben een mooi nieuw concept opgebouwd binnen de religieuze infrastructuur. Dit is voor mij het goede moment om te vertrekken", reageert Elforkani. Wat ook een rol speelt in zijn vertrek, zijn de ernstige bedreigingen van de afgelopen tijd, die hij "vervelend" noemt. "Ik ga daar niet stoer over doen. Het heeft me geraakt", aldus de imam. Elforkani blijft achter al zijn uitspraken staan, waaronder zijn pleidooi om godslastering strafbaar te stellen.

Geen vrijdagpreek

Een maand geleden werd al bekend dat de imam voorlopig geen vrijdagpreek meer zou houden in de moskee vanwege de bedreigingen. De geestelijke lag onder vuur nadat hij had opgeroepen tot het verbieden van het beledigen van de profeet Mohammed. Hij zei dat na de recente terroristische aanslagen in Frankrijk. De imam kreeg veel kritiek op zijn uitlatingen. Zo noemde burgemeester Femke Halsema het onacceptabel dat de vrijheid van meningsuiting zou moeten worden ingeperkt om te voorkomen dat mensen gekrenkt raken. Hij kreeg echter ook steun. Een petitie van een collega-imam uit Den Haag die opriep tot het strafbaar stellen van de belediging van de profeet werd meer dan 100.000 keer ondertekend.

Het gebedshuis in Nieuw-West werd een van de bekendste moskeeën van Nederland. De moskee heeft Nederlands als voertaal, heeft een prominente rol voor vrouwen en is populair onder jongeren. Elforkani kwam met de moskee vaak in het nieuws, bijvoorbeeld over de versterkte gebedsoproep.

Meer uit Binnenland

Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

1 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

2 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

4 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden. Het gaat om een 21-jarige man.

8 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

12 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

12 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

13 uur geleden