Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Imam Yassin Elforkani vertrekt bij Blauwe Moskee in Amsterdam

Imam Yassin Elforkani vertrekt bij Blauwe Moskee in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Imam Yassin Elforkani vertrekt bij de Blauwe Moskee in Amsterdam. Na acht jaar stopt hij daar als hoofdimam en ook als voorzitter van het moskeebestuur, vertelt hij in een interview met NRC. Hij stopt mede onder druk van heftige bedreigingen die hij de afgelopen tijd heeft gekregen.

De hoofdimam van de moskee in de wijk Slotervaart in Nieuw-West stopt eind deze maand met zijn werk. Zijn rol als bestuursvoorzitter zal worden overgenomen door een vrouw, dat om volgens Elforkani het progressieve karakter van de moskee, die hij oprichtte, te onderstrepen.

De imam wil vertrekken op "een piekmoment". "Ik heb acht jaar in de leiding gezeten van deze prachtige moskee. We hebben felle debatten gevoerd, intern met de moslimgemeenschap, maar ook extern met politici en opiniemakers over belangrijke vraagstukken die onze samenleving aangaan. We hebben een mooi nieuw concept opgebouwd binnen de religieuze infrastructuur. Dit is voor mij het goede moment om te vertrekken", reageert Elforkani. Wat ook een rol speelt in zijn vertrek, zijn de ernstige bedreigingen van de afgelopen tijd, die hij "vervelend" noemt. "Ik ga daar niet stoer over doen. Het heeft me geraakt", aldus de imam. Elforkani blijft achter al zijn uitspraken staan, waaronder zijn pleidooi om godslastering strafbaar te stellen.

Geen vrijdagpreek

Een maand geleden werd al bekend dat de imam voorlopig geen vrijdagpreek meer zou houden in de moskee vanwege de bedreigingen. De geestelijke lag onder vuur nadat hij had opgeroepen tot het verbieden van het beledigen van de profeet Mohammed. Hij zei dat na de recente terroristische aanslagen in Frankrijk. De imam kreeg veel kritiek op zijn uitlatingen. Zo noemde burgemeester Femke Halsema het onacceptabel dat de vrijheid van meningsuiting zou moeten worden ingeperkt om te voorkomen dat mensen gekrenkt raken. Hij kreeg echter ook steun. Een petitie van een collega-imam uit Den Haag die opriep tot het strafbaar stellen van de belediging van de profeet werd meer dan 100.000 keer ondertekend.

Het gebedshuis in Nieuw-West werd een van de bekendste moskeeën van Nederland. De moskee heeft Nederlands als voertaal, heeft een prominente rol voor vrouwen en is populair onder jongeren. Elforkani kwam met de moskee vaak in het nieuws, bijvoorbeeld over de versterkte gebedsoproep.

Meer uit Binnenland

Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

4 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

4 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

4 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

4 uur geleden
Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

8 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

13 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

14 uur geleden