Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Imago vleermuis heeft een deuk opgelopen

Imago vleermuis heeft een deuk opgelopen

NIJMEGEN (ANP) - Het imago van de vleermuis heeft een deuk opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. Dat zegt ecoloog Erik Korsten van de Zoogdiervereniging aan de vooravond van een weekend waarin vleermuizen centraal staan. Overal in het land zijn excursies om vleermuizen te ontdekken. Zaterdag- en zondagavond wordt ook de vleermuizentelling gehouden.

"Vleermuizen in Nederland en ook in heel Europa hebben niets te maken met een Aziatische vleermuissoort, die mogelijk betrokken is geweest bij de oorsprong van Covid-19 in China. Er is geen enkele relatie tussen die groepen", zegt Korsten. "Desondanks merken we dat we vaker dan voorheen vragen krijgen over vleermuizen en ziektes. Maar er is echt helemaal niks aan de hand met Nederlandse vleermuizen. Waar vleermuizen vliegen is het juist goed toeven, want daar is het met de natuur prima gesteld."

Vrijdagavond start de Europese Nacht van de Vleermuis. In Nederland kunnen liefhebbers op zo'n veertig plekken deelnemen aan een excursie. Ook zaterdag en zondag zijn er wandelingen en andere activiteiten.

Vleermuizen verschijnen meestal in de schemering. Wie in het weekend meedoet aan de vleermuistelling moet volgens Korsten op een open terrein naar de donker wordende hemel kijken. De Zoogdiervereniging heeft een zoekkaart gemaakt waarmee silhouetten van verschillende soorten makkelijk te herkennen zijn. De laatste jaren worden de dwergvleermuis, de grootoorvleermuis en de watervleermuis het meest gezien. In Nederland komen achttien soorten vleermuizen voor.

Meer uit Binnenland

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

1 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

1 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

5 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

8 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

9 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

10 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

11 uur geleden