Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ILT: vliegtuig op Schiphol draait te vaak op vuile hulpmotor

ILT: vliegtuig op Schiphol draait te vaak op vuile hulpmotor

SCHIPHOL (ANP) - Geparkeerde vliegtuigen op Schiphol draaien te vaak op hun vervuilende hulpmotor. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek op de nationale luchthaven. De toezichthouder geeft Schiphol en betrokken bedrijven tot 1 maart de tijd om met een actieplan te komen om het gebruik te minderen.

De auxiliary power unit, zoals de hulpmotor officieel heet, draait op kerosine en levert energie als een vliegtuig stil staat. Dat is bijvoorbeeld nodig om te kunnen starten en voor de elektriciteit en airconditioning aan boord. Maar de kerosinemotor stoot dan ook voor personeel en het milieu schadelijke stoffen uit als stikstof, zwavel en fijnstof uit. Daarnaast maken de motoren veel lawaai.

Vanwege die risico's geldt de regel dat de hulpmotor alleen aan mag als er geen schonere energiebronnen aanwezig zijn. Maar de ILT constateerde na controles bij ruim 1500 vliegtuigen dat de hulpmotor vaker wordt ingezet dan schonere alternatieven. Dat zou komen doordat er een tekort is aan alternatieve voorzieningen, zoals een installatie voor airconditioning of vaste en mobiele stroomaansluitingen.

Afhandelbedrijven

Volgens de ILT staan op Schiphol voldoende stroomvoorzieningen, maar zijn die niet altijd te gebruiken. Daarnaast heeft Schiphol de verantwoordelijkheid voor de aansluitingen voor airconditioning overgedragen aan afhandelbedrijven, maar de inspectie vindt dat dit systeem in de praktijk niet werkt.

Daarnaast weten grondafhandelaren, die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het laden en lossen van bagage en tanken, vaak niet genoeg van de alternatieven voor hulpmotoren. Zo is vaak onbekend welke andere energiebronnen beschikbaar en ontbreekt de coördinatie tussen verschillende bedrijven die op het platform actief zijn, stelt de ILT.

Meer uit Financieel

Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

1 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

1 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

2 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

3 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

4 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

5 uur geleden