Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ILT: drinkwatertekort dreigt, provincies moeten in actie komen

ILT: drinkwatertekort dreigt, provincies moeten in actie komen

DEN HAAG (ANP) - Vanaf 2030 kan een structureel tekort aan drinkwater ontstaan als er geen actie wordt ondernomen. Provincies moeten de watervoorziening veiligstellen, waarschuwt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag in een nieuw rapport. "De vanzelfsprekendheid" dat er altijd goed drinkwater uit de kraan komt, verdwijnt momenteel al.

De ILT ziet dat nu al meer dan de helft van de drinkwaterbedrijven problemen heeft om de reserves op peil te houden. "Drinkwaterbedrijven kunnen dit niet alleen." Volgens de ILT zijn provincies daarin als eerste aan zet. Nu worden vergunningen soms niet of laat afgegeven. Vergunningen die er al zijn worden soms beperkt. Ook worden waterbronnen bedreigd door verontreiniging.

Instanties trekken al langer aan de bel over de tekorten aan drinkwater. De ILT ziet ook al langer dat de overheid op deze manier niet de nieuwe Europese waterdoelen gaat halen, die in 2027 van kracht worden. Toch wees de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur er afgelopen jaar nog op dat provincies, waterschappen en gemeenten nauwelijks hun zorgplicht voor de bescherming van drinkwater nakomen.

Ook de ILT wijst daar nu weer op. Die vindt dat de provincies die zorgplicht zo snel mogelijk moeten nakomen.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

2 uur geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

5 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

7 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

7 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

9 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

9 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

10 uur geleden