Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Illegale winst uit dwangarbeid hoogst in Europa en Centraal-Azië

Illegale winst uit dwangarbeid hoogst in Europa en Centraal-Azië

GENÈVE (ANP) - De illegale winsten uit dwangarbeid zijn met 84 miljard dollar per jaar het hoogst in Europa en Centraal-Azië, komt naar voren uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De ILO doet in opdracht van de Verenigde Naties (VN) onderzoek naar arbeidsvraagstukken en brengt daar adviezen over uit. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat de illegale winst uit dwangarbeid wereldwijd is toegenomen met zeker 37 procent sinds 2014. "We weten nu dat de situatie alleen maar erger is geworden", zegt directeur-generaal Gilbert F. Houngbo van de ILO.

Na Europa en Centraal-Azië is de illegale winst uit dwangarbeid het hoogst in Azië en het Stille Oceaangebied (62 miljard dollar), gevolgd door Noord- en Zuid-Amerika (52 miljard dollar), Afrika (20 miljard dollar) en tot slot de Arabische Staten (18 miljard dollar). Dat de winst in Europa het hoogst is, komt door het hoge bedrag dat mensenhandelaren en criminelen per dwangarbeider verdienen op het Europese continent. Wereldwijd is dat gemiddeld zo'n 10.000 dollar per slachtoffer, tegenover 8269 dollar (gecorrigeerd voor inflatie) tien jaar geleden.

Dwangarbeid wordt in verschillende vormen aangetroffen volgens het rapport, waarbij het opzettelijk en systematisch inhouden van loon het meest voorkomt. Daarbij komt twee derde van de illegale winst uit dwangarbeid van commerciële seksuele uitbuiting, hoewel de slachtoffers slechts 27 procent uitmaken van het totale aantal slachtoffers in dwangarbeid. Daarna komt de industrie met de hoogste jaarlijkse winst, gevolgd door de landbouw en huishoudelijk werk. In 2021 waren er gemiddeld ongeveer 28 miljoen mensen in dwangarbeid. Dat betekent dat er voor elke duizend mensen 3,5 mensen dwangarbeid verrichtten.

Het ILO-rapport benadrukt dat er dringend geïnvesteerd moet worden in handhavingsmaatregelen. Dat houdt onder andere een uitbreiding van de arbeidsinspectie en het versterken van wettelijke kaders in.

Meer uit Financieel

Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.

21 minuten geleden
De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

AMSTERDAM/DELFT (ANP) - Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.

1 uur geleden
Utrechts bedrijf levert oorbeschermers tegen racelawaai Indy 500

UTRECHT (ANP) - Het Utrechtse gehoorbeschermingsbedrijf Alpine Hearing Protection heeft een exclusief contract in de wacht gesleept voor de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. Het bedrijf verwacht tijdens de racedagen, die tot en met 26 mei duren, tienduizenden oordoppen en oorkappen aan bezoekers te verkopen.

1 uur geleden
Roséproductie Duitsland op recordniveau, ten koste van rode wijn

MAINZ (ANP/DPA) - Niet eerder werd er in Duitsland zoveel rosé geproduceerd. Vorig jaar maakten Duitse wijnboeren samen 1,1 miljoen hectoliter roséwijn. De groeiende productie van rosé gaat ten koste van rode wijn, meldt het Duitse Wijninstituut (DWI) vrijdag. Toch blijft witte wijn het populairst bij Duitse wijnboeren.

1 uur geleden
Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door

FRANKFURT (ANP/DPA) - Werknemers in de Duitse bouwsector zetten hun stakingen door, meldt de grote vakbond IG BAU vrijdag. Afgelopen week werd het werk al neergelegd door ongeveer 12.500 bouwvakkers. De vakbond breidt de stakingen nu uit naar transportinfrastructuur, waardoor ook bouwwerkzaamheden aan wegen, spoorwegen en bruggen in heel Duitsland stil komen te liggen.

1 uur geleden
RTL Group en DPG Media willen overname doorzetten

DEN HAAG (ANP) - RTL Group en DPG Media willen de overname voortzetten. Dat laten de bedrijven in een verklaring weten aan het ANP, in reactie op het nieuws dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer onderzoek nodig heeft naar de gevolgen van de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media.

2 uur geleden
Tesla wil in China datacentrum beginnen voor zelfrijdende auto's

SHANGHAI (ANP/RTR) - Tesla wil een datacentrum in China beginnen voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, waar gegevens van Chinese voertuigen kunnen worden verwerkt. Dat melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. De plannen komen op een moment dat de Amerikaanse overheid de overdracht van AI-technologie van Amerikaanse bedrijven naar China aan banden wil leggen.

3 uur geleden